whats keto diet
Written by Dr. Sedat Öz
3 March 2021
Average reading time of this content is 9 minutes
This content has been read times

Ce este dieta keto?

Oamenii au urmat diete cu conținut scăzut de carbohidrați de zeci de ani, lăudându-i pentru virtuțile lor dătătoare de sănătate și de scădere în greutate. Dietele sărace în carbohidrați pot ajuta și la scăderea zahărului din sânge și a tensiunii arteriale, ajutându-vă să vă simțiți mai bine și să obțineți un nivel mai bun de fitness. Dieta keto este o astfel de dietă cu conținut scăzut de carbohidrați care are rezultate excelente pentru mulți oameni din întreaga lume. Formulat inițial pentru tinerii care se confruntă cu crize epileptice, a crescut în popularitate dincolo de această arena medicală și este recomandat în mod regulat persoanelor care trăiesc cu alte afecțiuni, cum ar fi boala Parkinson, boala Alzheimer și sindromul ovarului polichistic.

 

Cum functioneazã?

O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi dieta keto, trebuie monitorizată cu atenție. Funcționează reducând la minimum aportul de carbohidrați și zahăr, menținând în același timp un raport sănătos de grăsime și proteine, pentru a ajuta la alimentarea organismului și la menținerea nivelului de energie în timp ce procesul de cetoză începe să funcționeze. Cetoza apare atunci când organismul reacționează la o scădere a zahărului și a carbohidraților și încearcă să înlocuiască glucoza lipsă prin descompunerea propriei grăsimi stocate și transformând-o în energie pentru a o utiliza. Aceasta este ceea ce duce la pierderea în greutate, dar poate duce și la dureri de cap, amețeli și deshidratare dacă nu ești atent. Acesta este motivul pentru care respectarea unui regim precum dieta keto trebuie făcută corect și cu sfaturi și sprijin nutrițional de specialitate. Ca să nu mai vorbim de multă apă și un nivel bun de somn pentru regenerarea celulelor corpului peste noapte.

În general, se recomandă ca cineva care urmează dieta keto să respecte un aport de carbohidrați de aproximativ cinci procente, măsurat în raport cu tot ceea ce consumă în timpul planului. Grăsimea ar trebui să constituie 75 la sută, iar proteinele umple restul de 20 la sută. Alimentele procesate ar trebui limitate și înlocuite cu alternative proaspete, cu conținut scăzut de carbohidrați. Așteptați-vă să pierdeți în greutate lent, dar constant în timpul dietei keto – aceasta este o abordare pe termen mai lung, mai degrabă decât o soluție rapidă. Vestea bună este că cea mai mare parte a pierderii în greutate pe care ar trebui să o întâmpinați provine din descompunerea grăsimilor, mai degrabă decât din reducerea mușchilor.

 

Plan de dieta keto

Cineva care urmează planul keto este sfătuit să mănânce multă carne roșie, produse din carne de porc, pește gras, cum ar fi sardine și hamsii, ouă, brânză, nuci și verdeață cu frunze. Adăugând la această listă de alimente keto, puteți mânca și uleiuri precum măsline, nucă de cocos și avocado și puteți folosi o mulțime de ierburi și condimente pentru a adăuga aromă meselor. Căutați alimente integrale, dintr-o singură sursă, pentru cele mai sănătoase opțiuni cu conținut scăzut de carbohidrați și căutați carne organică hrănită cu iarbă, ori de câte ori este posibil, atunci când pregătiți un plan de dietă keto.

Pe de altă parte, adepții keto ar trebui să evite alcoolul și băuturile zaharoase, grăsimile polinesaturate, cum ar fi cele găsite în margarine și maioneză, cereale, paste, pâine, ovăz și orez, precum și alimentele dietetice, majoritatea fructelor și legumelor rădăcinoase, cum ar fi cartofi, suedezi și igname. Legumele keto care pot fi consumate includ variante cu frunze precum spanacul și kale, precum și opțiuni cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi broccoli, conopida și sparanghelul.

Dacă aceste liste par descurajante, încercați să faceți ajustări mai mici, eliminând aici un aliment restricționat și adăugați unul recomandat acolo, până când vă simțiți confortabil cu echilibrul pe care l-ați atins. Pierderea în greutate și alte beneficii pentru sănătate vor începe în curând să se facă cunoscute, ceea ce ar trebui să vă stimuleze să faceți mai multe schimbări. Consultați-vă întotdeauna medicul sau un nutriționist dacă nu sunteți sigur cu privire la începerea dietei keto sau dacă aveți orice afecțiuni de sănătate subiacente, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială, care trebuie luate în considerare. Acesta este, de asemenea, cazul oricui duce un stil de viață neobișnuit de activ sau care caută să câștige mai multă masă musculară.

 

Efectele secundare ale cetozei

Cetoza monitorizată și gestionată cu atenție poate avea multe beneficii pentru o viață sănătoasă, nu în ultimul rând pierderea în greutate, deoarece grăsimea în exces este descompusă pentru a fi folosită ca energie. Cu toate acestea, pot exista și efecte secundare, la care va trebui să fii atent. Mulți oameni care urmează un plan de dietă keto dedicate se confruntă cu un gust fructat sau metalic în gură, cauzat de compușii cetonici din grăsimile descompuse care sunt expirați pe cale orală în timpul cetozei.

Poate exista o schimbare a mirosului urinei și chiar o modificare a culorii, care este în mod normal destul de ușoară. Orice modificări sau îngrijorări semnificative trebuie raportate medicului dumneavoastră. Există, de asemenea, un risc crescut de a deveni deshidratat în timpul dietei keto, așa că asigurați-vă că consumați multă apă împreună cu mesele și gustările keto. Ai grijă la reducerea poftei de mâncare, care poate părea benefică în timp ce încerci să urmezi o dietă pentru a pierde în greutate, dar poate fi dăunătoare dacă este luată prea departe. În cele din urmă, cu orice dietă, s-ar putea să întâmpinați modificări ale funcțiilor digestive la început, pe măsură ce corpul dumneavoastră se adaptează la schimbările în alimente și băuturi.

Mese ceto

Ca în orice dietă, cu cât vă puteți planifica mai bine dinainte, cu atât veți avea, în general, mai mult succes. Planificarea meselor keto în avans vă va ajuta să vă asigurați că aveți ingredientele potrivite și că știți cum și când să le pregătiți pentru a vă pregăti mesele pe parcursul zilei. Începând de dimineață, un mic dejun keto poate fi greu pentru ouă și slănină, dar nu atât de mult pe cereale și pâine prăjită. Așa că asigură-te că ai timp să gătești micul dejun și să folosești tipul potrivit de uleiuri dacă îți prăjești ouăle, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de cocos, pentru beneficii maxime.

Trecând la prânz, există încă o dată o mulțime de opțiuni, cu o mulțime de opțiuni de carne și pește deschise pentru tine, precum și o plută de legume verzi cu frunze pentru a însoți evenimentul principal. Puteți alterna între carne roșie, pește gras și produse din carne de porc pe parcursul săptămânii pentru a suna schimbările și pentru a vă menține nivelul de interes ridicat. Toate aceste opțiuni sunt și satioase, așa că vă vor ajuta să vă satisfaceți pofta de mâncare și vă vor menține fizic până la ora cinei.

Cinele pot fi foarte asemănătoare cu prânzurile, varietatea fiind o componentă cheie pentru menținerea interesului și asigurarea unei alimentații echilibrate. Evitați alcoolul sau băuturile dulci – apa funcționează bine și poate face parte din cantitatea alocată de băut în fiecare zi pentru a rămâne hidratat și energic. Evită să mănânci prea târziu seara pentru a-i lăsa corpului să-ți digere alimentele înainte de a merge la culcare.

 

Gustări keto

Ce este viața fără plăcere ciudată? Renunțarea la gustări va duce rapid la nemulțumire față de noua ta dietă și la o tentație mai mare de a înșela și de a cădea de pe căruța keto. Gustările Keto pot fi delicioase și satisfăcătoare, chiar dacă nu pot fi bogate în zahăr, carbohidrați sau cereale. Tăiați un ou fiert tare, luați o mână de nuci sau semințe, feliați într-un avocado sau bucurați-vă de o bucată de brânză pentru a potoli orice poftă savuroasă.

Gustările dulci pot fi mai dificil de aranjat, având în vedere nevoia de a reduce, sau chiar de a elimina fructele și zaharurile din dietă, dar vă puteți bucura totuși de lucruri precum bile cu unt de arahide, cheesecake, brownies cu conținut scăzut de carbohidrați și alte deserturi tentante. Există mai mulți furnizori de gustări keto online care vând soiuri foarte acceptabile de deserturi tradiționale cu carduri mici, precum și o serie de rețete pentru a pregăti unele delicii delicioase acasă.

 

Rețete Keto

Vorbind despre rețete de dietă keto, poate fi foarte ușor să pierzi câteva ore din zi răsfoind nenumăratele de idei de mâncare de casă online. Faptul că poți mânca în continuare o gamă bună de carne și pește, precum și brânză, ouă și legume îți oferă o gamă bună de opțiuni atunci când vine vorba de a găti ceva pentru tine și cei dragi de la zero. Verificați întotdeauna cu medicul dumneavoastră sau cu nutriționistul dacă întâlniți o rețetă de dietă keto pe care ați dori să o încercați, dar nu sunteți sigur și monitorizați cu atenție cum vă simțiți când încercați un nou fel de mâncare sau o gustare keto pentru a vă asigura că corpul dumneavoastră reacţionează bine, fără nici un motiv de îngrijorare sau alarmă.

HWT PAGE UP