how to stop hair breakage
Written by Dr. Sedat Öz
10 January 2021
Average reading time of this content is 11 minutes
This content has been read times

Cum să oprești ruperea părului

Cu toții experimentăm ruperea părului într-o anumită măsură. Fie că este vorba de expunerea părului la intemperii, de coafarea excesivă a șuvițelor sau de uscarea prea riguroasă a părului, ruperea părului nu este neapărat un motiv de alarmă dacă nu este prea excesivă. Vestea bună este, totuși, că există multe modalități de a preveni ruperea părului să devină o problemă serioasă. La fel ca și restul corpului nostru, părul nostru reacționează la stimulii externi și la modul în care este tratat, așa că, cu cât aveți mai multă grijă de părul dvs., cu atât va fi mai puțin probabil să se rupă excesiv.

Ce este ruperea părului?

Ruperea părului are loc atunci când unul sau mai multe fire de păr se rupe sau se rup, provocând deteriorarea permanentă a șuviței. Semnele comune că părul tău este predispus la rupere pot include o schimbare a culorii, o senzație de fragilitate și vârfuri despicate – toate semne de uscăciune. Părul care este pe cale să se rupă poate deveni și încrețit. Ruperea părului este un lucru diferit față de căderea naturală a părului, dar poate încă modifica aspectul și sănătatea generală a părului dacă este lăsată necontrolată. De asemenea, poate afecta toate tipurile și lungimile de păr. Din fericire, din cauza ritmului rapid de creștere a părului, efectele ruperii părului nu sunt permanente. Există multe modalități de a întări și proteja noul păr care crește și de a preveni reapariția ruperii părului într-un ritm prea sever.

Cauze comune ale ruperii părului

Nu există un răspuns simplu, unic la întrebarea, ce cauzează ruperea părului? Adesea, există mai mulți factori în joc, toți aceștia pot fi atenuați printr-o serie de pași simpli și modificări ale stilului de viață sau ale modului în care vă tratați sau coafați părul. În cazul în care ruperea părului este un simptom al unei alte stări de sănătate mai grave, ar trebui să solicitați un diagnostic profesionist și un sfat medical permanent.

Produse pentru păr și coafare

Folosirea prea multă căldură pentru a vă coafa părul poate duce la rupere, deoarece căldura va slăbi firele și le va lăsa mai predispuse la deteriorare. Dacă îți place să folosești plăci de îndreptat sau clești de ondulat, poate reduce numărul de ori pe săptămână le folosești sau investește într-un produs bun de protecție împotriva căldurii pe care să îl aplici pe păr în avans. Același lucru este valabil și pentru coloranți, substanțe chimice, permanente și tratamente relaxante. Fă-le cu moderație și aplică mai întâi produse de protecție pentru a-ți ajuta părul să-și păstreze umezeala și pentru a preveni ruperea. Utilizați un șampon și un balsam care au un pH neutru pentru a proteja și mai mult părul și pentru a-l ajuta să-și păstreze starea naturală. Tunde-ți părul în mod regulat, deoarece vârfurile despicate pot provoca daune mai sus pe șuvițe dacă sunt lăsate prea mult timp.

Peste periaj

Periajul părului îl va ajuta să nu se încurce și să arate strălucitor și neted, dar periajul prea des sau prea aspru poate duce la niveluri mai mari de păr rupt. Alegeți o perie cu peri naturali care oferă o lovitură fermă, dar nu prea rigidă. Nu vă periați niciodată părul când este ud – lăsați-l să se usuce puțin mai întâi la aer, deoarece părul umed se rupe mult mai ușor decât atunci când este uscat. Nu vă periați prea mult timp – mitul că trebuie să vă periați părul pentru 100 de mișcări pe zi este exact asta – un mit. Doar periați-l suficient pentru a îndepărta încurcăturile și pentru a-l coafa. Îndepărtează ușor orice încurcături, în loc să strângi de ele prea dur. Dacă este necesar, folosește un produs profesional de dezcalcit pentru a netezi părul fără a recurge la prea mult periaj.

Căldura și lipsa de umiditate

Părul se bazează pe apă pentru a preveni deshidratarea și uscarea, ambele fiind cauze comune ale ruperii părului. Utilizați un șampon hidratant și un balsam potrivit tipului dvs. de păr și folosiți din când în când o mască de păr hidratantă pentru a ajuta la păstrarea umidității suplimentare. Evitați să folosiți apă prea dură sau care conține niveluri mai mari de clor sau metale grele – luați un dedurizator de apă dacă este necesar pentru a vă oferi părului cel mai bun tratament posibil sau instalați un sistem de filtru de duș. Combate deshidratarea și din interior, bând multă apă. Acest lucru nu numai că va adăuga strălucire și strălucire părului dvs., dar vă va ajuta să vă mențineți pielea proaspătă și să vă simțiți mintea activă și nerăbdătoare să plece. Feriți-vă de prea multă căldură și aplicați o mască de păr mai des dacă vă aflați într-un climat cald sau arid. Uscați-vă părul la o temperatură mai scăzută pentru a evita arderea părului și ruperea acestuia.

Uscarea prosoapelor

Oprirea obiceiului de a vă freca părul umed cu un prosop este o modalitate excelentă de a opri ruperea firului de păr în mod natural, deoarece acțiunea de frecare poate slăbi și reduce stresul asupra părului ud, care este deja mai predispus să se rupă și să devină încrețit decât părul uscat. Dacă preferați să utilizați un prosop pentru a vă usca părul, încercați să înfășurați unul în jurul părului și să-l lăsați să absoarbă umezeala în mod natural, în loc să îl frecați. În caz contrar, puteți lăsa părul să se usuce în aer pentru un timp sau puteți folosi un uscător de păr la o setare scăzută pentru a accelera procesul. Dacă folosiți un prosop, căutați un material moale, fără scame, care vă va ajuta să protejați părul, mai degrabă decât ceva prea dur. Alegeți un prosop mai mare, astfel încât să vă puteți înfășura întregul cap de păr în el fără a fi nevoie să trageți de material sau să puneți nicio stres pe păr sau pe scalp.

Cura de slabire

Obținerea unui echilibru corect în nutriție joacă un rol important în protejarea sănătății părului și a scalpului și pentru a vă proteja împotriva ruperii prea mari a părului. Părul care nu primește nutrienții potriviți poate deveni tern, fragil și uscat. Un ingredient esențial pentru creșterea sănătoasă a părului este biotina, care se găsește în mod obișnuit în ouă și pește, în timp ce seleniul, găsit în nucile braziliene, ajută, de asemenea, la îmbunătățirea stării părului. Alte elemente esențiale pentru o piele și un păr sănătos includ acizii grași omega-3, proteinele, fierul, zincul și vitamina D. Consultați-vă medicul de familie sau un nutriționist dacă sunteți îngrijorat că dieta dvs. poate cauza ruperea excesivă a părului și vedeți ce ajustări puteți face la îmbunătățește lucrurile.

Tulburari de alimentatie

Strâns legată de dietă este problema tulburărilor de alimentație, care pot avea un efect devastator asupra tuturor zonelor corpului. Anorexia și alte tulburări pot provoca adesea rărirea părului și pete chelie, pe măsură ce organismul luptă pentru a contracara lipsa de nutrienți ingerați. Tulburările de alimentație pot, de asemenea, exacerba deshidratarea, mai ales dacă persoana afectată nu consumă suficiente lichide. La toate acestea se adaugă stresul și anxietatea asociate cu a fi bolnav și cu planificarea tratamentelor și modalităților de recuperare.

Coafuri stranse

Legarea prea des a părului într-un stil prea strâns poate, de asemenea, exacerba ruperea sau căderea părului din cauza stresului exercitat asupra scalpului și a foliculilor de păr de unde sunt strânși. Acest tip de cădere a părului este cunoscut sub numele de alopecie de tracțiune și efectele sale pot fi inversate cu puțină grijă și atenție. Stilurile precum cozile de cal, cocurile, cornrows și împletiturile pot provoca toate această presiune, așa că, în timp ce vă puteți bucura de a vă coafa părul în acest fel din când în când, lăsați părul să se odihnească în alte momente și relaxați-vă. Evitați să folosiți legături de păr prea strânse sau aspre, cum ar fi benzile elastice – alegeți șlefuiuri și agrafe mai moi pentru a vă ține părul pe loc. De asemenea, puteți experimenta cu eșarfe și pălării pentru a vă schimba aspectul și a vă distra în continuare cu părul.

Hipertiroidismul

O altă afecțiune medicală care este asociată cu căderea sau ruperea părului este hipertiroidismul. Din nou, persoanele cu această afecțiune se pot confrunta cu păr uscat, fragil sau tern – și chiar pete subțieri sau chelie, ca urmare a simptomelor hipertiroidiene. Modificări similare pot apărea în piele și unghii. Pielea se poate deshidrata, rănile pot dura mai mult pentru a se vindeca, iar liniile de pe mâini și tălpi pot deveni mai pronunțate. De asemenea, pielea poate deveni mâncărime și roșie. De asemenea, unghiile de la mâini și de la picioare se pot sfărâma și rupe mai ușor dacă sunteți afectat de hipertiroidism. Discutați cu consultantul dumneavoastră medical despre modalități de a trata aceste simptome și de a vă menține hipertiroidismul sub control.

Stres

Dacă sunteți foarte anxios sau sub o cantitate mai mare de stres, este posibil să începeți să vedeți simptome fizice care să corespundă preocupărilor dumneavoastră mentale. Acestea pot include rărirea sau ruperea părului din cauza unei afecțiuni numite efluviu telogen. Din nou, aceasta nu este o condiție permanentă și va trece odată ce stresul se va atenua, totuși există multe lucruri pe care le puteți face pentru a reduce impactul acesteia între timp. Păstrați-vă părul hidratat și bine hrănit cu o dietă bună și echilibrată și bând multă apă – acest lucru vă va ajuta, de asemenea, să vă simțiți mai bine în general. Încercați tehnici de eliberare a stresului, cum ar fi masajul, meditația și consilierea. Folosește din când în când o mască de păr de bună calitate pentru a adăuga un plus de umiditate și pentru a te ajuta să te simți relaxat și îngrijit corespunzător.

Cum să-ți întărești părul împotriva ruperii

Cauzele mai presus de toate vin cu propriile modalități de a reduce sau elimina impactul lor asupra părului tău. Decide care sunt cauzele care te afectează cel mai mult și alege cele mai potrivite modalități de a corecta, repara și preveni orice daune. De asemenea, frizerul sau frizerul dumneavoastră vă va putea oferi sfaturi suplimentare și recomandări de produse pentru a preveni ruperea părului și pentru a vă ajuta să vă bucurați pentru o lungă perioadă de timp de coafuri mai sănătoase și mai puternice. Amintiți-vă că sănătatea și aspectul părului dvs. este o reflectare a modului în care vă simțiți în ansamblu, așa că țineți cont dacă aveți părul rupt și luați măsuri pentru a corecta problema.

HWT PAGE UP