Written by Dr. Sedat Öz
30 December 2020
Average reading time of this content is 7 minutes
This content has been read times

Saç Dökülmesi Karşıtı Şampuanlar

Saç dökülmesi hem kadınlar hem de erkekler için hangi yaşta olursa olsun öz güven sarsıcı, kişinin kendini kendini kötü hissetmesini sağlayan bir problemdir. Genetik saç dökülmesi de dahil olmak üzere saç dökülmelerinin pek çok nedeni vardır. Saç dökülmesi nedenleri ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Saç dökülmesi nedenleri kadar saç dökülmesini önlemeye yardımcı ve saç dökülmesi tedavilerine ek olarak kullanılması tavsiye edilen pek çok şampuan ve saç bakım ürünü bulunmaktadır. Önemli olan kendi saç tipi ve saç dökülme nedeni ya da mevcut saç dökülme tedavisine göre bir şampuan kullanmaktır.

Saç Dökülmesi Karşıtı Şampuan Seçerken Nelere Dikkate Edilmeli?

Saç dökülmesi sorununa karşı araştırmadan kullanılan şampuan ve bakım ürünleri sonucunda çoğunlukla olumlu bir etki görülmemektedir. Saç dökülmesi karşıtı şampuan alırken saç foliküllerini besleyen, erkek ye da kadın tipi dökülme karşıtı, incelen saçlar için etkili gibi pek çok farklı çeşit ve içeriğe dikkat etmek ekebilir. Satın almak istenen şampuan ile ilgili güvenilmeyen internet sitelerinde yazan olumlu yorumlar değerlendirilmemelidir. Güvenilirliğine inanılan kaynakların yorumlarını değerlendirmekte fayda vardır. Ayrıca saç dökülmesi karşıtı şampuanın klinik olarak onaylanmış olması da önemlidir.

Saç dökülmesi karşıtı bir şampuan satın alırken etiketinde yazan içerik kısmı mutlaka okunmalıdır. Örneğin şampuan içeriğinde ketokonazol etkin maddesi yok ya da çok az miktarda ise o şampuanın saç dökülmesine karşı herhangi bir olumlu etkisinden bahsedemeyiz. Özellikle erkeklerde saç dökülmesinin en büyük nedeni folikül DHT-duyarlılığıdır. Ketokonazol ise DHT duyarlılığı ile mücadele ederek saç dökülmesini önlemektedir.

Saç dökülmesi karşıtı şampuanların olumlu sonuçları en az 6 ay sonra görülmeye başlanır. Son olarak, hamileyken saç dökülmesi karşıtı bir şampuan kullanmadan önce hekime danışılmalıdır. Cinsiyet ve yaş gibi faktörlere de dikkat edilebileceği gibi saç kremi, saç dökülmesi karşıtı sprey ve serum seçerken de aynı kriterlere özen gösterilmedir.

Saç Dökülmesi Karşıtı Şampuanların İçinde Olması Gereken 4 İçerik!

Saç dökülmesi karşıtı şampuan seçerken şampuan şişeleri üzerindeki etiketleri okumak çok önemlidir. Bu aynı zamanda şampuanın alerjik reaksiyona neden olabilecek bir madde içermediğinden emin olmak için de gereklidir. Hangi marka şampuanı kullanılırsa kullanılsın saç dökülmesine karşı olumlu sonuç almak için bir şampuanın içeriğinde olması gereken 4 madde şöyledir;

Ketokonazol

Saç dökülmesi tedavisinde etkisi çok yüksek maddelerden biri ketokonazoldür. Mantar öldürücü etkisi de bulunan ketokonazol saç derisinde oluşan kepeği yok etmede son derecede etkilidir. Bu nedenle kepek problemi için geliştirilmiş şampuanların içeriğinde de ketokanozal bulunmaktadır. Araştırmalara göre %2 oranında bulunan ketokonazol ve minoksidil saç yoğunluğunu, boyutunu ve anagen folikül oranını iyileştirdiği gözlemlenmiştir.

Kafein

Akla her ne kadar kahveyi getirse de kafein saç dökülmesi şampuanlarının en etkili içeriklerinden biridir. Araştırmalar göre erkeklerde kafein, testosteron tarafından saç folikülü üretiminin baskılanmasını önlediğini gösteriyor. Spesifik olarak kafein, saç uzunluğunu, aktif büyümenin gerçekleştiği anajen fazı ve keratinosit büyümesini uyarır. Keratinosit, cildin dış tabakası olan epidermiste bulunan en bol hücredir.

Buna karşılık bolca kafein içeren kahve içmenin saç dökülmesine karşı herhangi bir olumlu etkisi bulunmamaktadır. Çünkü kafein kolayca emilip, vücut tarafından hızlı bir şekilde dışarıya atıldığından kahve içerken alınan kafeinin saç köklerine bir faydası olmaz. Kahve ile saç köklerine bir fayda sağlamak için neredeyse 40-50 fincan kahve içmek gerekir. Ancak bu miktarda bir kafein toksik etki yaratacak kadar tehlikeli olabilir. Bunun yerine kafein içeren şampuanlar, kafeinli topikal ürünler kullanmak saç derisi için faydalıdır.

Biotin

Saç dökülmesi nedenlerinden biri de vitamin ve mineral eksiklikleridir. Biotin ve çinko eksikliğinin bir sonucu olarak saçlarda dökülmeler meydana gelebilir. B7 vitamini olarak da bilinen Biotin, yağ asitleri, glikoz ve bazı amino asitlerle dolu bir vitamindir. Vücut için pek çok fayadası bulunmakla birlikte özellikle saç ve tırnakların güçlendirilmesine etkisi yüksektir. Saç folikülü sağlığında da önemli bir rol oynayan biotin saç köklerini güçlendirerek dökülmelerini önler.Pişmiş yumurta, yer fıstığı, karaciğer, muz, mantar ve sardalya gibi pek çok besinden biotin alınabilir. Aynı şekilde saç dökülmesini önleyen şampuanlar ve saç dökülmesi karşıtı bakım ürünlerinin içeriğinde biotin bulunmaktadır.

Saw Palmetto

Saw Palmetto bitkisi cüce palmiye de denilen bir tür palmiye ağacıdır. Çoğunlukla Avusturalya ve Yeni Zellanda’da yetişen bu bitki kadın ve erkeklerde saç dökülmesine karşı kullanılır. Saw Palmetto tıpae prostat büyümesini engellemek için kullanılan, doğal DHT blokeridir. Aynı zamanda Saw Palmetto’nun 5 alfa redüktazı engelleyerek DHT oluşumunu durdurduğu, doğal olarak hormonal ve erkek tipi saç dökülmesine karşı etkili olduğu yönünde yapılmış çok sayıda bilimsel çalışma vardır. Bu bitkisel ve doğal DHT blokerinin avantajları ise yan etkileri olmaması ve kimyasal bir ajan olmayıp doğal olmasıdır. Saç dökülmesi karşıtı şampuanların içeriğinde bu bitkiyi görmek mümkündür. Ayrıca saç dökülmesi karşıtı saç spreylerinin en önemli maddesi de bu bitkidir.

Saç Dökülmesi Karşıtı Şampuanlar Nasıl Kullanılmalı?

Saç dökülmesi şampuanı kullanmak için özellikleri erkeklerin saçlarının dökülmesini beklemesine gerek yoktur. Erkeklerin yarısından fazlasında 21 ya da 35 yaşından sonra saç dökülmesi problemi yaşar. Bu nedenle saçların dökülmesini beklemeden de saç dökülmesi karşıtı şampuanlar kullanılabilir.

Saç dökülmesi karşıtı şampuan kullanırken dikkat edilmesi gereken çok basit birkaç detay var. Bunlar;

  • Saçlarınızı ıslatın ve şampuan ile köpürtün, durulamadan önce normal şampuanlara göre şampuanın biraz daha fazla saç derisinde kalmasını sağlayın.
  • Şampuanlama esnasında saç derinize masaj yapmaya vakit ayırın. Saç derisine masaj yapmak sansız saç köklerini uyarabilir.
  • Saç dökülmesi şampuanlarının bir kısmı haftada 2-3 kez kullanılabilirken bir kısmı ise haftada sadece bir kez kullanılabilir. Seçtiğiniz şampuanın yıkama talimatlarına uymaya özen gösterin.
  • Saç dökülmesi karşıtı şampuanlara ek olarak saç bakım kremli, saç dökülmesi karşıtı spreyler ve serumlar da kullanılabilir.

Saç Dökülmesi Şampuanları İşe Yarıyor Mu?

Ne yazık ki saç dökülmesi karşıtı şampuanlar tek başlarına saç dökülmesini yüzde yüz engelleyemezler. Ancak zayıflayan saçları bir miktar güçlendirebilir ve saç dökülmesi tedavisi sırasında saç köklerine destek olabilirler. Saç dökülmesi karşıtı şampuanları satın alırken en iyi ve güvenilir içeriği satın almak önemlidir. Saç dökülmesi ile ilgili bir tedavi görüyorsanız hekiminize danışarak saç dökülmesi karşıtı bir şampuan satın alabilirsiniz.

Saç dökülmesi karşıtı şampuanları sadece temizleme amaçlı şampuanlardan çok daha faydalıdır. Saçınız sağlıksız, incelmiş donuk, mat ve kuru bir yapısı varsa Saw Palmetto ve Biotin içeren bir şampuan hem saç köklerinizi besleyip, kalınlaştırabilir hem de saçlarınızın daha canlı, sağlıklı ve nemli olmasını sağlayabilir.

İletişim

Whatsapp'tan Sor!
HWT PAGE UP