Written by Dr. Sedat Öz
30 December 2020
Average reading time of this content is 8 minutes
This content has been read times

Saç Dökülmesine Karşı İyi Gelen 6 Vitamin!

Hangi nedenle olursa olsun saç dökülmesi problemi oldukça moral bozucudur. Saç dökülmesini, Saç Ekim sürecine gelmeden önce önlemek ve ortadan kaldırmak zaman zaman çok uğraştırıcı olabilir. Güzel haber ise saçlarınızın dökülmesini eksik vitamin ve minerallerinizi tamamlayarak önleyebililirsiniz. Çünkü tıpkı vücudunuzun diğer bölgeleri gibi saç derinizin de beslenmeye ihtiyacı vardır. Vitamin ve mineral eksikliklerinizi öncelikle besinlerden almaya özen göstermelisiniz. Besinlerin yeterli gelmediği durumlarda doktor kontrolünde vitamin ve mineral takviyesi alınabilir.

Saç dökülmesine karşı kullanılan vitamin takviyelerinin amino asit ve protein bakımından zengin olması özellikle L-Sistein adı verilen bileşeni içermesi tavsiye edilir. Saç dökülmesine karşı D, A ve Biotin gibi vitaminlerin yanı sıra antioksidanlar da hayati öneme sahiptir. Serbest radikaller kafa derisine ve saç köklerine zarar verirler. Antioksidanlar ise serbest radikallerle savaşır. Bunun yanı sıra B12 de saç dökülmesine karşı çok güçlü bir vitamindir.

Saç Dökülmesine Karşı İyi Gelen 6 Vitamin!

Saç dökülmesini durdurmaya yarayan pek çok vitamin vardır. Bunlardan en etkili olanlarını şöyle sıralayabiliriz. Vücudunuzdaki eksikliklere göre bu vitaminlerden birkaçını kullanabilirsiniz.

A Vitamini

Vücudumuzdaki tüm hücrelerin büyümesi için A vitaminine ihtiyacı vardır. A vitamini saç derisini besleyerek, saçların çok hızlı büyümesine büyük bir katkı sağlar. Eğer çok kuru bir saç deriniz varsa saçlarınızın büyüme hızı da yavaşlar. A vitamini saç derisini olması gereken neme kavuşturur. A vitamini saç kaybını önlemenin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmeye, üreme sistemini sağlıklı hale getirmeye, göz, cilt, diş, karaciğer, böbrekler, akciğer ve kemikleri desteklemeye yardımcı olur. Ancak A vitaminin vücutta yetersiz olması kadar fazlası da zararlıdır. Fazla alınan A vitamini vücutta toksitite seviyesinin artmasına yol açar. Bu da özellikle karaciğerinizi olumsuz anlamda etkileyebilir.

A vitamini çoğunlukla sarı, kırmızı, turuncu ve koyu yeşil sebzelerde bol miktarda bulunur. Aynı şekilde karaciğer, yumurta ve süt ürünleri de A vitamini yönünden oldukça zengindir. Bu besinleri tükettiğiniz halde A vitamini eksikliğiniz varsa doktor kontrolünde olmak üzere A vitamini takviyesi kullanabilirsiniz. A vitaminin fazlasının saçlara zarar verdiğini de unutmamalısınız.

B Vitaminleri

Şaç dökülmesinin en büyük nedenlerinden biri de B vitaminlerinden biri olan biotin eksikliğidir. Biotin eksikliği çok nadir görülse de eksikliğinde saç dökülmeleri, tırnak kırılmaları ve cilt problemleri sıklıkla görülür. Biotin eksikliği genellikle hamilelikte ya da kalıtsal olarak ortaya çıkar. Saç ve cilt sağlığı için en gerekli vitaminlerden biri olan biotinin eksikliği aşırı alkol ve sigara kullanımı ya da akne ilacı kullanımında da ortaya çıkabilir.

Biotin eksikliğiniz var ise, yumurta sarısı, peynir, pirinç, et,çeşitli meyve ve sebzeler gibi yüksek oranda biotinli gıdalar tüketebilirsiniz. Aynı şekilde B12 vitaminin eksikliğinde de saç dökülmesi problemiyle karşı karşıya kalınabilir. Özellikle vejateryan ve vegan beslenen kişilerde B12 eksikliği görülmektedir.Bu durumda da eksik vitamini yerine koymak önemlidir. B12 vitamini kullanırken hangi tür b12 vitamini takviyesi kullanacağınızı mutlaka doktorunuza danışın.

D Vitamini

D vitamini saç foliküllerini uyararak saç tellerinin kalınlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Henüz tam olarak kanıtlanmamış olsa da D vitamini eksikliği Alopesi areata’nın bir numaralı nedeni olarak görülüyor. D vitamini yaşanılan coğrafyanın enlem ve boylamları nedeniyle güneşten alınabilmektedir. Anca bu çok güneşli iklimlerde yaşayanların yeterli D vitamini aldıkları anlamına gelmez. Güneşi çok sık gören pek çok ülkede D vitamini eksikliği yaşanmaktadır. D vitamini eksikliği sadece saç kaybından sorumlu değildir. Aynı zamanda depresyon, yüksek tansiyon, kronik yorgunluk, kas güçsüzlüğü gibi pek çok önemli rahatsızlığa da neden olur. Aynı şekilde bazı ilaçlar da D vitamini eksikliğine neden olmaktadır.

D vitamini kaynakları arasında yağlı balıklar, morina, avokado, yumurta, chia tohumu, fındık karaciğeri yağı, bazı mantarları sayabiliriz. Yaşanılan yerin enlem ve boylamına göre güneşten alınabilecek D vitamininin maksimum olduğu saatlerde güneşlenmek de faydalı olabilir. Yine de D vitamininiz yetersiz geliyorsa mutlaka K vitamini ile birlikte kombine edilip takviye alınması gerekir.

Çinko

Çinko minerali saç dokusunun büyümesinde ve onarılmasında çok önemli görevler üstlenir. Ayrıca saç foliküllerinin etrafındaki yağ bezlerinin doğru çalışmasını sağlar. Çinko birçok gıda kaynağında bulunsa da en iyi çinko kaynakları hayvansal proteinlerdir. Bu nedenle vejateryan ve veganlarda çinko eksikliğinin görülme riski artar. Yapılan araştırmalar göre kandaki ve saçtaki çinko seviyeleri, erkek tipi kellik olarak da bilinen androgenetik alopesi yaşayan erkeklerde daha düşüktür. Vücutta depolanmayan Çinko sadece saçlar için faydalı değildir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, yara iyileşmesini hızlandırmak, fiziksel büyüme, hücre bölünmesi, tat ve koku duyularının gelişimi için çok önemlidir. Ayrıca soğuk algınlığı, diyabet, yaşlılığa bağlı körlük gibi rahatsızlıklara da iyi gelmektedir.

En iyi Çinko kaynakları hayvansal proteinlerdir. Bunun yanı sıra kepekli tahıllar, baklagiller ve fındık gibi besinlerden de çinko temin edilebilir. Ancak yeterli hayvansal protein alınmadığında çinko eksikliğinin görülme olasılığı yüksektir. Besinlerden alınan çinko yetersiz geldiğinde mutlaka takviye kullanılmalıdır. Çinko düzeyinin olması gerekenden yüksek olması da en az eksikliği kadar saçlar ve vücut için zararlıdır.

Demir

Saç dökülmesinin nedenlerinden biri de vücudunuzdaki demir depolarının azalmış olması olabilir. Şiddetli demir eksikliği kendisini nefes darlığı, yorgunluk ve göğüs ağrısı şeklinde gösterirken bazı kişilerde de saç dökülmesi görülür. Çünkü demir hücre büyümesine yardımcı olan ribonükleotit redüktaz adı verilen bir enzim için oldukça önemli bir bileşendir. Özellikle androgenetik alopesi olarak da bilinen kadın tipi saç dökülmesi çoğunlukla demir eksikliğinden kaynaklanabilir. Kadın tipi saç dökülmelerinin başlangıcı genellikle saç derisinin orta kısmındaki saçların incelmesiyle başlar. Demir eksikliği saç dökülmesi dışında yorgunluk, kırılgan tırnaklar, hızlı nabız, soluk ten, nefes darlığı gibi pek çok probleme de neden olmaktadır.

Demir açısından zengin yiyecekler arasında kırmızı et, tavuk, balık, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller bulunur. Eğer yeterli düzeyde demir içeren besinler tüketmenize rağmen demir eksikliği yaşıyorsanız doktor kontrolünde demir takviyesi kullanabilirsiniz.

E Vitamini

E vitamininin saç dökülmesine karşı etkisi daha çok antioksidan özelliği ile ilgilidir. E vitamini hücre hasarını azaltabilmesi ve saç büyümesini hızlandırabilmesi nedeniyle saç dökülmesi ve cansız saç problemlerinde olumlu rolü vardır. E vitamininin antioksidan özellikleri, saç derisindeki saç folikülü hücrelerinin parçalanmasına neden olan oksidatif stres ve serbest radikal miktarını azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda E vitamini saçın zarar görmesi sonucu kaybettiği parlaklığı yenilemeye de destek olur.

E vitamini pek çok besinde doğal olarak bulunur. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, fındık, buğday tohumu yağı,ayçiçeği çekirdeği,kavrulmuş badem,fıstık ezmesi, haşlanmış ıspanak ve brokoli tüketerek ihtiyacınız olan E vitamini alabilirsiniz. Bu besinleri yeterince tüketmenize rağmen E vitamini eksikliği yaşıyorsanız doktorunuza danışarak E vitamini takviyesi kullanabilirsiniz. E vitamini yağda çözünen bir vitamin olduğu için yağlı bir öğün sonrası alınmalıdır. E vitaminin fazlasının zararlı olduğu da unutulmamalıdır.

Vitaminler Gerçekten Saç Dökülmesini Önler Mi?

Vitamin ve mineral eksiklikleri saçların cansız, mat ve ince görünmesine neden olabilir. Aynı zamanda bazı kişilerdeki eksik vitaminler saç dökülmesine yol açabilir. Ancak genellikle saç dökülmesi tek başına vitamin eksiklikleriyle ilgili değildir. Bu nedenle vitamin eksikliklerini gidermek tek başına saç dökülmesini önlemeye yetmeyebilir. Bu durumda PRP, saç ekimi gibi yöntemlerle saç dökülmesinin önüne geçilebilir. Vitamin takviyeleri saç dökülmesi tedavilerine ek olarak kullanıldığında çok daha başarılı sonuçlar elde edilir.

İletişim

Whatsapp'tan Sor!
HWT PAGE UP