Table Of Content
Erkeklerin üçte ikisi erkek tipi saç dökülmesine bağlı saç kayıpları yaşar. Kadınların ise %40’ı 35 yaşında gözle görülür düzeyde saç dökülmesi problemiyle karşı karşıya kalır. Saç dökülmesini yavaşlatmak ve durdurabilmek için yapabileceğiniz pek çok şey var. Ancak saç dökülmesi probleminin nedeni yapacaklarınız konusunda size pek çok ipucu da verecektir. Saç dökülmesinin kalıcı olduğu durumlarda ise bir hekime başvurmak çok önemlidir. Hekiminiz saç dökülmenizin tiroit sorunları, stres, kafa derisi enfeksiyonları, androjenik alopesi veya sadece yaşlanma gibi nedenlerden kaynaklandığını teşhis edebilir.
Genel anlamda saç dökülmesini önlemeye yardımcı olan 10 ipucu ile saç kayıplarınızı azaltabilirsiniz.
DHT hormonu saç dökülmesinde ana suçlusu kabul edilir. DHT ile savaşan bazı şampuanlar ise saç dökülmesi ile mücadelenize yardımcı olabilir. Aynı şeklide testosteronun DHT’ye dönüşümünü engelleyen ketokonazol içeren şampuan ve serumlar da etkili olacaktır. Ketokonazol içeriğinin yan etkisi bulunmamaktadır.
Saç dökülmesiyle ilgili bazı araştırmalar saç derisi masajının, saç derisine ve saç köklerine iyi gelerek kan dolaşımını arttırdığını gösteriyor. Kan dolaşımın artmasıyla birlikte saç büyümesinde artış ve dökülmede azalma görülmeye başlar. Elbette masajın stres faktörünü azaltması da bir başka etkisi.
Bilim adamları A, B, C, D, demir, biotin, selenyum ve çinko vitaminlerinin, özellikle hücre döngüsü ile saç uzaması konusunda etkili olduğunu dile getiriyorlar. Eksik mineral ve vitamin değerlerinizi kan ve hücreden bakılan testler ile öğrendikten sonra günlük almanız gereken vitaminleri aksatmayın.
Sağlıklı ve düzenli beslenmek hem vücut hem de saç sağlığı için çok önemlidir. Yapılan çalışmalara göre çiğ sebze tüketmek ya da Akdeniz diyeti gibi taze otlar içeren bir diyet yapmak erkek tipi saç dökülmesi riskini azaltabiliyor. Aynı şekilde saç kökleri kreatin denen bir proteinden oluştuğu için protein açısından zengin beslenmek saç dökülmesini önlemeye yardımcı olabilir. Yumurta, fındık, fasulye, bezelye, balık, az yağlı süt ürünleri, tavuk ve hindi gibi yiyecekler saçlar için faydalı proteinler içermektedir.
Bodur bir palmiye türünün meyvesi olan Saw Palmetto Kuzey Amerika’da yetişiyor. İçinde barındırdığı doğal maddeler sayesinde erkeklerin testosteron seviyelerini korumalarını sağlıyor. Aynı zamanda erkeklerde yaşam kalitesini arttıran bu meyve prostat büyümesini engelleyip, prostat kanserine karşı da koruyor. Saw Palmetto bakterileri öldürme yeteneği sayesinde idrar yolları enfeksiyonlarında da kullanılabiliyor.
Saç için kullandığınız bazı saç ürünleri içerisinde yer alan kimyasallar saç köklerinin saç derisinde kalmasına neden olabilir. Özellikle şekillendirme ürünlerinde bulunan bu kimyasalların saç dökülmesine neden olabileceği konusunda pek çok araştırma bulunmaktadır. Saç jölesi, sprey ve şekil verici pek çok ürün saç derisine zarar vermektedir.
Sıcacık bir duş yapmayı seviyor olabilirsiniz. Ancak sıcak duş, saç derisinde kuruluğa ve hassasiyete neden olabilir. Saç derisine verilen bu zarar kafa derisi iltihabına, saç foliküllerinin küçülmesine ve saçların incelip, zayıflamasına neden olmaktadır.
Sağlıklı yöntemlerle elde edilen doğal ve bitkisel yağlar saç uçları ve saç derisine faydalı olabilir. Hindistan cevizi yağında bulunan laurik asit saçtaki proteinin bağlanmasına yardımcı olarak onu kök ve kordondaki kırılmaya karşı korur. Hindistan cevizi yağı ile saç derisine masaj yapmak kan akşını hızlandırarak saçların sağlıklı büyümesine yardımcı olabilir. Aynı şekilde zeytinyağı saçları derinlemesine nemlendirmek, kuruluktan ve buna bağlı kırılmadan korumak için kullanılabilir. Zeytinyağı aynı zamanda genetik saç dökülmesinin yavaşlamasına yardımcı olabilecek Akdeniz diyetinin olmazsa olmaz bir içeriğidir.
Saçlarınız da sevgi ve nazik bir şekilde bakım ister. Saçlarınızı kökünden çekebilecek sıkı örgüler ve at kuyruklarından vazgeçin. Bu tip uygulamalar saçlarınızı tahriş ederek saç köklerinin havasız kalmasına neden olur. Aynı zamanda saçları kıvırcık ya da düzleştirmeye yarayan şekillendiricilerden, perma ve saç açma işlemlerinden de uzak durmanızda fayda var. Saç boyası seçerken amonyak, peroksit veya para-fenilendiamin (PPD) içermeyen boya alternatiflerine yönelmelisiniz.
Genetik saç dökülmesi ve kemoterapi nedeniyle kaybedilen saçlar için lazer tedavileri işe yarayabilir. Aynı şekilde dökülen, zayıflayan, cansız saçlar için saç derisine trombosit bakımından zengin plazma (PRP) enjekte edilmesi faydalı olabilir. Saç dökülmesini önlemenin en etkili yolu uzman hekimler kontrolünde saç ekimi yaptırmaktır.