Written by Dr. Sedat Öz
30 December 2020
Average reading time of this content is 7 minutes
This content has been read times

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi ve Tedavisi

Hamilelik sonrası görülen saç dökülmesi pek çok anneyi endişelendiren bir durum. Doğum sonrası yani post-partum döneminde görülen saç dökülmesi çoğu zaman doğal bir süreç olup genellikle doğumdan 6 ile 12 ay sonra saçlar normal büyüme döngüsüne geri döner. Ancak doğumdan 3 ay sonra fark edilir nitelikteki dökülmeler ise mutlaka takip edilmelidir.

Doğum Sonrasında Saçlarda Dökülme Neden Olur?

Saç derisindeki saçlar iki ile yedi yıl arasında süren bir döngüde yaşamını sürdürür. Gebelik, doğum sonrası ve menopoz dönemindeki östrojen oranı kadınlarda saç büyümesinin ya da dökülmesinin etkileyen başlıca nedenidir. Normal saç köklerinin büyüme ve gelişme niteliği hamilelik döneminde değişen hormonlarla birlikte farklılaşır. Hamilelikle süresince saç büyüme döngüsü dinlenmekten ziyade büyüme evresine girer ve saç derisinde artan östrojen miktarı ile daha fazla saç folikülü oluşur. Bu süreç içerisinden çoğu kadında daha dolgun ve kalın telli saçlar görülür. Ayrıca saçlar öncesine göre hiç olmadığı kadar hızlı uzar.

Doğum sonrası dönem olarak adlandırılan post-partum döneminde saçların gürleşmesini sağlayan östrojen seviyesindeki artış normale dönmeye başlar. Çoğunlukla saç dökülmesi doğumdan yaklaşık üç ay sonra başlar. Doğum ile dökülme başlangıcı arasındaki süre, saç büyümesinin dinlenme aşamasının uzunluğuna tekabül eder (ortalama üç ay ile 1 ile 6 ay arasında). Eğer hamilelik döneminde saçlar normalden çok daha fazla gürleşip, uzadıysa dökülme de bu oranda fazla fark edilir. Çoğu kadın saçlarının normal büyüme döngüsüne altı ay içinde veya 12 ay sonra geri döner.

Post-partum saç dökülmesi hem hormonların değişimi hem de stres kaynaklı yaşanır. Değişen hormonların vücutta yarattığı psikolojik etkiler, farklı bir döneme alışma süreci, emzirme ve saç dökülmesi ile bağlantısı olan prolaktin hormonundaki artış doğum sonrası saç dökülmesine katkıda bulunabilir. Gebelik sonrası vücuttaki tüm dengelerin değişmesi ile birilikte tiroit bezinin iltihabı ile oluşan tiroidit ve demir eksikliği de de saç büyümesini etkileyebilir.

Doğum sonrası saç dökülmesi yüksek oranda geçicidir. Birçok kadın için dökülme bir kaç ay sonra sonra erer. Normal saç büyüme rutini 6 ay sonra tekrar yerine gelmiş olur. Bazı kadınlar ise yaklaşık bir yıl kadar saç dökülmesi sorunu ile karşı karşıya kalabilir. Doğrum sonrasında çok ciddi oranda bir saç dökülmesi yaşanıyorsa ya da saç dökülmesi 1 yıldan daha fazla sürüyorsa mutlaka uzman bir doktor ile görüşülmelidir.

Doğum sonrası dökülen saçlar için ipuçları

Doğum sonrasında dökülen saçların normal büyüme döngüsüne geri dönmesini beklerken dikkat edeceğiniz bazı püf noktaları ile saç dökülmesi etkilerini biraz azaltabilirsiniz. Bunlar;

  • Yüz tipinize yakışacak güzel ve modern bir kısa saç deneyebilirsiniz.
  • Normalden daha farklı ve saçınızı dolgun gösteren bir saç modeli ve rengi seçebilirsiniz.
  • Biotin içerikli kaliteli bir şampuan ve saç kremi bu süreci destekleyebilir.
  • Saçlarınızı daha dolgun gösteren ürünlerden faydalanılabilir.
  • Saçları geren, çeken ve aşırı ısıya maruz bırakan uygulamalardan uzak durun.

Doğum Sonrası Saç Dökülmesinin Tedavisi

Doğum sonrası saç dökülmesinin nedeni hormonlar olduğu için saç dökülmesini hemn durdurabilmenin imkanı yok. Bununla birlikte doğum sonrası saç dökülmesinin etkilerini en aza indirmek ve sağlıklı saç büyümesini sağlamak için yapabileceğiniz bazı şeyler var.

Sağlıklı ve Yeterli Beslenin!

Sağlıklı beslenmek tüm vücudumuzun ve zihnimizin sağlıklı işleyişi için çok önemlidir. Aynı şekilde sağlıklı saç büyümesi için de sağlıklı ve yeterli beslenmek çok mühimdir. Doğum sonrası dökülen saç sürecinin ilerlememesi için günlük öğünlere dikkat edilmelidir. Yeterli oranda sebze ve meyvenin yanı sıra protein ve tam tahıllı gıdalarla beslenildiğine emin olunmalıdır. Ayrıca günde 2-3 litre su içmek de saç folikülleri açısından çok önemlidir.

Vitamin ve Mineral Desteği Alın!

Vitamin ve mineral değerlerinizi öncelikle tam tahıllı gıdalardan, taze meyve ve sebzelerden almaya çalışın. Ancak yeterli gelmediğinde doktor kontrolünde vitamin ve mineral takviyesi almayı ihmal etmeyin. Saç dökülmesini etkileyen mineral ve vitamin desteklerini mevcut hastalıklarınızı da değerlendirerek almanızda fayda var. Kan tahlili ile görülebilecek vitamin ve mineral değerlerinize göre bu vitamin ve mineral desteklerini kullanabilirsiniz.

  • B vitamini kompleksi ve / veya biotin (B7)
  • Demir
  • C vitamini
  • E vitamini
  • Çinko

Bu besin takviyeleri hem saç dökülmesini önlemeye yardımcı olurken hem de doğum sonrası iyileşmeyi ve toparlanmayı hızlandırmaktadır.

Stresi Azaltın!

Doğum sonrası değişen yaşama ayak uydurmak kimi zaman stresli olabilir. Stres seviyenizi azaltarak hormon dengesizliklerini düzenleyebilir hem de saç dökülmesini azaltabilirsiniz. Stres oranınızı azaltmak için meditasyon ve nefes egzersizleri gibi yöntemleri uygulayabilirsiniz. Düzenli olarak yumuşak ve orta dereceli egzersizler yapmak stres seviyesini düşürmek için bire birdir. Kendinizi yalnız ve üzgün hissediyorsanız, arkadaşlarınızdan, sevdiklerinizden bebek bakımı ve ev işlerine yardım etmeleri için destek isteyin.

Saç dökülmesi hormonların dengesizliği nedeniyle gelişen önemli bir sorundur ancak ihmal etmemeniz gereken doğum sonrası semptomlardan biri de depresyondur. Doğumdan sonraki haftalarda ve aylarda kendinizi endişeli, kızgın ya da bunalmış hissediyorsanız, sevdiklerinizle veya doktorunuzla konuşmaktan ve yardım almaktan çekinmeyin.

Saç Stilinize Göz Atın!

Pek çok anne doğum sonrası saçlarını daha pratik olması açısından kestiriyor. Kısa saç modelleri pratik olmasının yanı sıra dökülen ve azalan saçların daha dolgun ve sağlıklı görünmesini sağlayabilir. Uzun saçlar ısı, fırçalama, şekillendirme gibi uygulamalar ile çok fazla strese maruz kaldığı için saç dökülmesinden daha fazla etkilenir. Saçların kırılarak ve yıpranarak dökülmesini önlemek adına sert şekilde fırçalamaktan, sıkı at kuyrukları ve örgülerden, ısıdan uzak tutun.

Doğallıktan Şaşmayın!

Doğum sonrası saçlarınızı renklendirmek, açmak yerine kendi doğal haline bırakmak da saçlarınız için faydalı olabilir. Bunun yanı sıra saç büyümesini güçlendiren ve saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olan doğal yağlardan kullanabilirsiniz. Şampuanınıza katacağınız bir kaç damla nane yağı saçları nemlendirir ve parlamasını sağlar. Balık ve keten yağı tüketmeye özen gösterin.Baden ve Hint yağını saç derinize masaj yaparak uygulayın. Bu saç derinizi harekete geçirerek saç foliküllerini uyarabilir.

Uzmana Danışın!

Çok yoğun bir saç dökülmesi yaşıyorsanız ve doğumun üzerinden bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen saç dökülmesi yaşıyorsanız dermatolog veya saç uzmanı ile görüşmeyi deneyin. Uzman doktorunuz size uygun tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, saç köklerinin etrafındaki iltihaplanmayı azaltan tedaviler ve yeni saç büyümesini teşvik eden lazer, prp gibi uygulamalardan birini ya da bir kaçını tercih edebilir.

İletişim

Whatsapp'tan Sor!
HWT PAGE UP