whats rhinoplasty
Written by Dr. Sedat Öz
3 March 2021
Average reading time of this content is 8 minutes
This content has been read times

Ce trebuie să știți despre rinoplastie

Rinoplastia este denumirea științifică dată chirurgiei estetice în jurul zonei nasului. Procedura în sine este cunoscută în mod obișnuit ca o „procesare a nasului”, iar prima operație de rinoplastie înregistrată a fost înregistrată acum aproximativ 2.500 de ani. Astăzi, este una dintre cele mai frecvent efectuate forme de chirurgie plastică, învingând cu strictețe mărirea sânilor, liposucția și chirurgia pleoapelor. În termeni simpli, procedura de rinoplastie implică prelevarea cartilajului și a pielii din altă parte a corpului și utilizarea lor pentru a prelungi nasul pacientului sau pentru a-l reconstrui în cazul unui accident sau rănire. Cartilajul este adesea luat din zona urechii sau coastelor.

 

Ce afectiuni poate trata rinoplastia?

După cum am menționat mai sus, rinoplastia pentru bărbați și femei este adesea folosită atunci când pacientul este nemulțumit de forma sau lungimea nasului său și dorește să-i schimbe aspectul. Operația de rinoplastie este adesea efectuată pentru a ajuta o persoană să aibă încredere în sine dacă este îngrijorată de trăsăturile feței. De asemenea, puteți opta pentru rinoplastie pentru a corecta mai multe defecte minore, cum ar fi cocoașe, divoturi sau îndreptarea nasului strâmb.

Luând în considerare întrebarea „ce este rinoplastia și pentru cine este potrivită?”, intervenția chirurgicală se efectuează și în anumite cazuri de cancer care afectează zona feței și la pacienții cu malformații congenitale sau maldezvoltare congenitală care le provoacă dificultăți de respirație, cum ar fi ca un sept deviat care obstrucționează fluxul de aer. De asemenea, poate fi folosit în urma unui accident sau a unei răni pentru a restabili forma anterioară a unui nas deteriorat sau pentru a-l reconstrui pentru a-i permite să-și îndeplinească funcțiile normale. În cele din urmă, poate fi folosit pentru a corecta o intervenție chirurgicală greșită anterior.

 

Cine face un bun candidat la rinoplastie

Ca și în cazul oricărei forme de chirurgie estetică, cu cât vă aflați într-o stare de sănătate mai bună, cu atât veți fi candidatul mai bun pentru procedura pentru care v-ați exprimat interesul. perioadele de recuperare pot fi grele dacă sunteți deja inapt sau bolnav fizic. Dacă aveți o afecțiune medicală preexistentă, ar trebui să solicitați sfatul unui profesionist înainte de orice consultație chirurgicală. Chirurgul dumneavoastră vă poate sfătui să așteptați până când vă puteți controla starea cât mai mult înainte de a accepta să efectuați rinoplastia. Ca regulă generală, operația de rinoplastie nu este oferită persoanelor cu vârsta sub 18 ani, deoarece nasul lor încă se dezvoltă și își schimbă aspectul.

De asemenea, ar trebui să efectuați o mulțime de cercetări, astfel încât să ajungeți la clinică sau spital pe deplin informat. Aceasta include ce implică procedura, cum vă puteți aștepta în mod rezonabil să arate și să se simtă rezultatul final, care sunt riscurile asociate pentru circumstanțele dumneavoastră individuale și orice tratamente alternative pe care ați dori să le luați în considerare, precum și sau în locul intervenției chirurgicale de rinoplastie. . De asemenea, ar trebui să cercetați cu atenție chirurgul ales pentru a vă asigura că el sau ea este calificat și cu experiență în munca lor. În cele din urmă, asigurați-vă că vă puteți permite fie procedura și orice programări ulterioare sau medicamente de care aveți nevoie, fie că acestea sunt acoperite de asigurarea dumneavoastră medicală.

 

Ce se întâmplă în timpul unei consultații de rinoplastie?

Chirurgul se va întâlni cu pacientul său de mai multe ori înainte de operația propriu-zisă pentru a discuta nevoile și speranțele pacientului pentru procedură, pentru a decide asupra noii forme și dimensiuni a nasului și pentru a trece prin riscurile asociate și măsurile de siguranță pentru a preveni orice se întâmplă în timpul sau după intervenția chirurgicală care ar putea împiedica recuperarea. Chirurgul efectuează o analiză completă a nasului și a trăsăturilor faciale ale pacientului pentru a stabili toate detaliile necesare despre estetică și funcționalitate. Dacă este necesar, se discută despre tratamente alternative care ar putea completa sau înlocui rinoplastia și sunt convenite costurile financiare și/sau aranjamentele de asigurare.

În zilele noastre, există mai multe instrumente sofisticate care permit chirurgului să demonstreze cum va arăta noul nas, cu o acuratețe și detalii uimitoare. Un instrument folosit în mod obișnuit este software-ul de imagistică digitală, care face fotografii digitale ale nasului pacientului din orice unghi și apoi construiește imaginea noului nas în jurul lui pentru a le oferi o idee foarte apropiată despre cum va fi construit noul lor nas.

 

Ce se întâmplă în timpul unei proceduri de rinoplastie?

Operația de rinoplastie se face sub anestezie generală pentru a face pacientul confortabil și pentru a maximiza șansele unei proceduri de succes. Nasul este remodelat prin separarea cadrului scheletic principal de pielea de acoperire și mucoasa interioară, care este cunoscută sub numele de mucoasă. Cadrul este apoi remodelat prin tăierea excesului de cartilaj și repoziționarea restului sau adăugând cartilaj suplimentar pentru a obține forma și dimensiunea dorite. Cartilajul suplimentar este recoltat dintr-o altă zonă a corpului, cum ar fi zona urechii sau coastelor și pielea de pe frunte sau undeva similar.

După ce nasul este în poziția corectă și a fost modelat după cum cere pacientul, pielea și mucoasa sunt reatașate. Nasul este atelet în poziție și bandajat pentru a-i permite să se vindece. Pacientul vine de la anestezie și primește instrucțiuni atente după îngrijire pentru a maximiza șansele unui proces de vindecare rapid și nedureros. Consultațiile de urmărire sunt rezervate pentru ca chirurgul să verifice progresul și să abordeze orice îngrijorare pe care pacientul le poate avea.

 

Rezultatele rinoplastiei

Alegerea unui chirurg excelent, pe deplin calificat este vitală atunci când se ia în considerare o procedură de rinoplastie, deoarece poate fi o operație dificilă și cele mai bune rezultate pot fi obținute doar de la cineva cu experiență în domeniul chirurgiei plastice. Operația sub nivelul normal poate duce la deformări permanente, deci acest lucru este foarte important. Cavitățile nazale sunt înguste și ușor deteriorate de o mână ineptă. Totuși, la fel de important este și faptul că nicio operație de nas nu va aduce vreodată un rezultat 100% perfect – deși un chirurg desăvârșit se va putea apropia extrem de mult de asta. Ar trebui să alegeți să lucrați cu cineva în care aveți încredere pentru a face o treabă bună și care este bucuros să vă discute toată procedura în avans, răspunzând la întrebări și ajutându-vă să vă simțiți confortabil de la început până la sfârșit.

Amintiți-vă că nu există un nas „o singură mărime” care să se potrivească tuturor, așa că ceea ce arată grozav pentru o celebritate sau un prieten poate să nu aibă același efect asupra dvs. Urmați sfaturile chirurgului dumneavoastră când vine vorba de alegerea formei și mărimii noului dumneavoastră nas. Ar trebui să arate natural pe fața ta și să se echilibreze bine cu celelalte trăsături faciale. Cicatrizarea este de obicei minimă, dacă nu invizibilă. Toate lucrurile merg bine, ar trebui să vă puteți aștepta la un rezultat favorabil, atâta timp cât aveți cartilaj ferm în stare bună, sănătate generală bună și piele iertătoare. Plus răbdare să iei în serios recuperarea prin rinoplastie și să-ți acorzi suficient timp pentru a te vindeca.

 

Riscuri și siguranță la rinoplastie

Rinoplastia este o procedură invazivă care implică tăierea în nas pentru a remodela sau a redimensiona zona. Prin urmare, prezintă o serie de riscuri legate de intervenția chirurgicală. Chirurgul dumneavoastră va trece prin posibilele reacții adverse cu dvs., dar unii oameni au raportat ulterior zone de amorțeală permanentă sau temporară în jurul nasului, precum și durere, decolorare sau umflare care persistă mai mult decât se aștepta, cicatrici sau posibilitatea unui nas neuniform. .

Toate aceste lucruri ar trebui să fie monitorizate cu atenție de către chirurgul dumneavoastră ca parte a acordării de îngrijire ulterioară și ar trebui să raportați imediat orice îngrijorări sau modificări semnificative ale acestora. Păstrați-vă zona nasului cu adevărat curată în timpul recuperării pentru a reduce semnificativ riscul de infecție post-chirurgicală.

Procesul de vindecare poate dura până la un an, așa că este foarte important să luați lucrurile încet și să aveți răbdare. Revenirea la un stil de viață prea activ poate duce la riscul de a vă lovi sau de a vă deteriora nasul care se vindecă, ceea ce duce la durere și la posibila necesitate a reluării intervenției chirurgicale. Deși este posibil să puteți vedea noua formă a nasului dvs. mai mult sau mai puțin imediat, cicatricile interne și structura cartilajului și/sau osului vor dura mai mult să se stabilească. Primele zile sunt când trebuie să ai cea mai mare grijă în timp ce umflarea inițială scade.

Îngrijirea sănătății tale în general te va ajuta, de asemenea, să te vindeci mai eficient. Mâncați bine, mențineți hidratat și nu fumați, deoarece acest lucru poate împiedica recuperarea. Adresați-vă medicului dumneavoastră despre luarea unor medicamente cu proprietăți de subțiere a sângelui, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina, în timpul perioadei de recuperare, deoarece acestea pot crește probabilitatea de sângerare pentru perioade mai lungi.

HWT PAGE UP