Table Of Content
La fel ca restul corpului, scalpul și părul pot fi susceptibile la infecții bacteriene și fungice, care pot cauza disconfort și probleme mai grave dacă sunt lăsate netratate. Există diferite tipuri de ciuperci ale scalpului și ale părului care au reacții diferite la nivelul pielii și necesită tratamente diferite pentru a răspunde la întrebarea: cum să scapi de ciuperca părului.
Multe sunt foarte contagioase, ceea ce înseamnă că oricine este infectat cu bacterii sau ciuperci în păr ar trebui să ia măsuri de precauție pentru a nu transmite mai departe. De exemplu, ar trebui să evite contactul fizic cu ceilalți și să nu împartă obiecte personale, cum ar fi prosoape sau benzi de păr etc., până când ciuperca nu a dispărut complet. Există, de asemenea, diferite tipuri de șampon pentru ciuperci de păr care pot ajuta. În cazuri mai grave, poate apărea căderea părului și în această etapă transplantul de păr poate fi o opțiune. Clinica HWT oferă una dintre cele mai bune operații de transplant de păr din Turcia. Încercați întotdeauna să tratați problema înainte de a ajunge la aceste condiții.
Infecțiile părului sunt de obicei rezultatul pătrunderii bacteriilor sau ciupercilor în scalp prin pielea deteriorată sau prin foliculii de păr. De asemenea, poate fi exacerbată sau făcută o apariție mai frecventă dacă persoana în cauză suferă de afecțiuni ale pielii precum eczeme sau psoriazis. Infecțiile cu ciuperca scalpului părului sunt foarte contagioase, pot fi transferate de la persoană la persoană foarte ușor, mai ales când vine vorba de copii, care adesea se joacă strâns împreună și pot necesita un sprijin mai mare cu îngrijirea personală, cum ar fi periajul și spălarea părului.
Exemple de infecții mai frecvente care sunt cauzate de bacterii sau ciuperci în păr, scalp și alte zone ale corpului includ pecingine (tinea capitis), foliculita și impetigo. Acestea și altele pot fi provocate de expunerea la medii umede și de contactul direct cu un animal infectat, de exemplu un animal de companie sau un animal pe care persoana l-a atins la grădina zoologică sau la o fermă. Dacă bănuiți că animalul dvs. de companie sau animalul de lucru suferă de pecingine, trebuie să consultați imediat un veterinar pentru a preveni răspândirea acestuia.
Foliculita afectează foliculii de păr în mod direct și este adesea cauzată de bărbierirea excesivă sau smulgerea firelor de păr, atingerea frecventă a scalpului sau a părului cu degetele murdare, purtarea unui accesoriu care este prea strâns sau expunerea scalpului la condiții calde și umede pentru o perioadă de timp prea lungă. Impetigo, cauzat de bacteria Streptococcus, afectează în mod obișnuit fața și scalpul și poate fi transmis prin contactul fizic cu o persoană infectată sau cu lucrurile personale ale acesteia. Rănile și veziculele trebuie acoperite cu un bandaj pentru a minimiza riscul de contagiune în timp ce se vindecă.
În cele din urmă, candida este o altă ciupercă care provoacă infecția comună cu drojdie, afte. Poate apărea oriunde pe corp, inclusiv în păr și scalp. Poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv alimentație nesănătoasă, stres, anumite medicamente, sarcină, afecțiuni inflamatorii și un sistem imunitar slăbit. De asemenea, tăieturile din piele pot permite ciupercii candida să pătrundă în organism.
Dacă aveți oricare dintre infecțiile comune cu ciuperca părului lipicios, simptomele pot varia ca severitate, dar vor exista mai multe care indică direct probabilitatea de a avea o problemă cu ciuperca părului. Se găsesc adesea mâncărime, durere și piele înroșită, împreună cu vezicule, ulcere și piele ruptă. Dacă ciuperca sau bacteriile au cauzat o infecție, zona se va simți, de asemenea, caldă și dureroasă la atingere și va necesita îngrijiri medicale imediate.
Pecinginele prezintă adesea o pată solzoasă, roșie pe scalp, adesea chelie, deoarece părul din zona afectată va fi frecat. De obicei, îl veți putea identifica după forma plasturelui, care se formează într-un semn în formă de inel. Poate apărea în mai multe zone ale scalpului și poate provoca disconfort și durere localizată. Este mai probabil să afecteze copiii decât adulții.
Foliculita provoacă, de asemenea, apariția inelelor roșii, deși se formează în jurul foliculilor de păr afectați, făcând din nou starea mai ușor de diagnosticat. Acestea pot provoca mâncărime și durere, în funcție de severitatea infecției. Impetigo se prezintă ca răni roșii în zona afectată, care includ de obicei scalpul și fața – în special în zona din jurul nasului și gurii. Poate afecta și orice alte părți ale corpului unde pielea este ruptă. Alte simptome ale impetigo includ vezicule pline de lichid care lasă o crustă atunci când sparg, care provoacă adesea mâncărime și durere.
Simptomele aftei includ o erupție cutanată roșie sau violetă sau un plasture pe piele, crăpare a pielii, alb, fulgi de piele și coșuri albe, pline de puroi. Afdul poate provoca, de asemenea, oboseală, probleme digestive, infecții ale tractului urinar, mâncărime și durere, în funcție de locul în care a apărut. Medicul dumneavoastră este cel mai bine plasat pentru a diagnostica afta, așa că este important să-i faceți o vizită cât mai curând posibil dacă bănuiți că sunteți afectat de afecțiune.
Persoanele care au un sistem imunitar scăzut sau compromis sunt mai vulnerabile la dezvoltarea ciupercilor și infecțiilor scalpului părului. Este deosebit de important să fii vigilent cu igiena și contactul cu alții care pot fi infectați atunci când lupți împotriva unor boli, cum ar fi răceala, gripa și altele. Persoanele mai în vârstă și copiii foarte mici pot fi, de asemenea, mai grav afectați de simptomele ciupercii părului decât alte grupe de vârstă.
Există mai multe opțiuni de tratament pentru ciuperca părului, în funcție de cât de gravă este infecția, de ce alte afecțiuni de sănătate trăiește persoana și de perioada de timp în care infecția sau ciuperca de păr a fost prezentă. Șampoanele și loțiunile pentru ciuperca de păr pot ajuta în cazurile mai ușoare și pot acționa, de asemenea, ca un factor de descurajare după ce ciuperca a dispărut pentru a preveni reapariția.
Cu toate acestea, utilizarea de șampoane sau loțiuni de corp special medicamentose nu se va dovedi întotdeauna pe deplin eficientă. Medicul dumneavoastră vă va sfătui cu privire la cel mai bun curs de acțiune, care ar putea include administrarea unui curs de tablete sau injecții cu antibiotice sau aplicarea unei creme medicamentoase topice. Pentru cazurile de pecingine, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă prescrie o tabletă antifungică, în timp ce impetigo poate reacționa bine la o cremă cu antibiotice, din nou pentru a fi aplicată direct pe zona afectată.
A scăpa de afte poate fi problematică dacă l-ai lăsat mult timp; cu toate acestea, există o mulțime de opțiuni de tratament. Cremele, loțiunile și tabletele antifungice pot ajuta toate, precum și șamponul medicamentos. De asemenea, puteți ajuta la controlul acesteia prin modificări în dieta și nivelurile de exerciții fizice pentru a vă stimula sistemul imunitar.
Timpul necesar pentru o infecție fungică sau bacteriană a părului poate depinde de mulți factori, dar poate dura până la 48 de ore sau orice până la câteva săptămâni. Din nou, medicul dumneavoastră vă va putea sfătui cu privire la circumstanțele dumneavoastră specifice. Este important să acordați o atenție sporită igienei pe măsură ce vă recuperați – curățați și dezinfectați temeinic casa, acordând o atenție deosebită zonelor pe care le atingeți frecvent sau efectuați îngrijire personală, cum ar fi dormitorul, baia, robinetele, întrerupătoarele de lumină și clanțe. Spălați hainele, lenjeria de pat și prosoapele pe o spălare fierbinte și uscați bine.
Pentru a ușura simptomele precum durerea și mâncărimea, încercați să nu atingeți sau zgâriați zona. Aplicați o cârpă caldă și umedă pe zonă pentru o ușurare și nu purtați accesorii pentru cap și nu vizitați coaforul până când infecția nu s-a îndepărtat. Cu siguranță, nu încercați niciun tratament la domiciliu pentru păr, cum ar fi vopsirea sau permanentizarea părului în timp ce aveți ciuperca. Evitați și tratamentele faciale, inclusiv măștile de față, extensiile de gene și masajele. Mâncați sănătos și rămâneți activ pentru a vă ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva infecției și pentru a dormi mult pentru a ajuta la întinerirea celulelor pielii.
Deși există multe tratamente medicale pentru ciuperca de păr disponibile, unii oameni preferă să caute un remediu mai natural pentru ciuperca de păr pentru a atenua simptomele și pentru a elimina infecția de pe piele. Consultați întotdeauna medicul înainte de a încerca orice remediu la domiciliu, mai ales dacă vă tratați și infecția fungică cu tablete, injecții sau creme sau loțiuni medicamentoase. Consultați, de asemenea, un medic specialist dacă trăiți cu alte afecțiuni medicale care ar putea fi afectate de orice remedii la domiciliu pe care vă gândiți să le încercați.
Spălarea părului în oțet de mere, diluat în părți egale cu apă, poate ajuta la slăbirea pielii moarte și ameliorarea roșeață, datorită proprietăților antiinflamatoare ale cidrului. Aloe vera poate avea, de asemenea, efect deoarece are proprietăți antiseptice, așa că căutați produse care conțin acest remediu natural hrănitor sau aplicați-l sub formă de gel pe scalp.
Se spune că uleiul de cocos are proprietăți antifungice, așa că ați putea încerca și acest lucru, amestecând 12 picături cu un sfert de cană de ulei esențial purtător. Frecați amestecul în scalp și lăsați să acționeze puțin înainte de a-l spăla din nou cu apă caldă și un șampon ușor. În cele din urmă, căutați și alte uleiuri care au proprietăți antibacteriene pentru a ajuta zonele afectate să se refacă în mod natural. Pe lângă uleiul de cocos, ai putea încerca uleiul de măsline, precum și uleiul de arbore de ceai diluat cu grijă, uleiul de lemongrass sau uleiul de lavandă.
Oricum decideți să vă tratați ciuperca părului sau infecția bacteriană, faceți cercetările cu atenție, consultați un expert medical și opriți imediat dacă simptomele se agravează sau dacă apar altele noi.