how to get rid of dandruff
Dr. Sedat Öz
Written by Dr. Sedat Öz
23 May 2021
Average reading time of this content is 5 minutes
This content has been read 321 times

Ce este mătreața și ce poți face în privința ei?

Mătreața este o afecțiune comună a pielii care face ca pielea uscată de pe scalp să se desprindă. Este cunoscută și ca o formă ușoară de dermatită seboreică. Simptomele includ fulgi de piele care se desprind de pe scalp, păr și sprâncene și care apar pe umeri, precum și mătreața de mustață sau barbă. Poate fi inestetic sau jenant, dar nu este nici grav, nici contagios. De asemenea, este relativ simplu de tratat. Când vă gândiți la modul de a scăpa de mătreață, există mai multe opțiuni de încercat, de la șampon antimătreață medicamentos la o consultație cu un dermatolog dacă simptomele persistă sau o persoană afectată de afecțiune este îngrijorată de modul în care evoluează.

Mătreața face ca scalpul și alte zone să devină mâncărimi și uneori roșii sau dureroase. La sugari, poate apărea ca un scalp solzos, cu cruste, într-o stare cunoscută sub numele de cradle cap. Mătreața poate deveni exacerbată dacă o persoană este stresată sau a fost supraexpusă la vreme rece și uscată.

 

Ce cauzează mătreața?

Există mai multe cauze posibile ale mătreții, inclusiv pielea care a devenit prea grasă sau iritată. Îngrijirea meticuloasă a părului și a pielii este esențială, deoarece mătreața poate fi cauzată și de lipsa șamponului suficient sau de utilizarea produselor greșite pentru părul și tipul de piele. Pielea grasă sau sensibilă poate fi, de asemenea, mai predispusă la această afecțiune, care poate coexista alături de psoriazis și eczemă. Un alt lucru la care trebuie să fii atent este să te asiguri că fiecare ultimă bucată de șampon și produse de păr este curățată din păr înainte de a-l usca, deoarece orice reziduu poate cauza sau exacerba mătreața în zonele afectate ale părului.

Mătreața este cel mai frecventă la adulții mai tineri și la vârsta mijlocie. Poate fi ceva care rămâne o problemă pe tot parcursul vieții sau se poate limpezi de la sine, fără ajutorul vreunui tratament specific pentru mătreață. Bărbaților le este mai greu să scape de mătreață decât femeile, iar unele boli neurologice și probleme ale sistemului imunitar pot afecta cât de gravă este afecțiunea. Persoanele care pot urma o rutină obișnuită de igienă personală, inclusiv curățarea atentă și îngrijirea părului și a scalpului vor constata în mod normal că riscul de mătreață se va diminua, mai ales dacă se folosește un șampon special medicamentos și părul este atent verificat și pieptănat.

 

Cum să tratezi mătreața

Dacă sunteți îngrijorat de mătreață și nu o puteți trata singur cu succes cu un șampon antimătreață, cel mai bine este să vă consultați medicul sau un dermatolog. Ei vor examina scalpul și vă vor oferi cel mai bun răspuns pentru a opri mătreața. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un specialist în dermatită dacă sunteți îngrijorat de mătreață sau aveți întrebări la care medicul nu poate răspunde cu privire la tratament, cauze sau factori de risc.

Cu toate acestea, înainte de a ajunge la această etapă în care trebuie să căutați un tratament profesional pentru mătreață, există o mulțime de opțiuni pe care le puteți încerca să rezolvați problema acasă. Căutați online sau cereți sfaturi de la o farmacie cu privire la cel mai bun șampon pentru mătreață pentru tipul dvs. de piele. Mâncărimea și descuamarea pot fi adesea controlate prin utilizarea atentă a unui astfel de șampon. Cea mai bună formulă de șampon anti-mătreață este cea care controlează acumularea de ulei în scalp și foliculii de păr. Începeți cu un șampon ușor și vedeți cum reacționează părul și scalpul.

Poate fi necesar să vă spălați părul de mai multe ori înainte de a începe să vedeți rezultate sau poate fi necesar să vă pregătiți o combinație de șampoane anti-mătreață pentru a obține cele mai bune rezultate pentru dvs. Dacă începeți să simțiți mâncărime crescută, usturime, roșeață, erupții cutanate sau arsuri de la un șampon, opriți imediat utilizarea acestuia și solicitați sfatul medicului. Unele dintre ingredientele active dintr-un șampon anti-mătreață tipic includ piritiona – un agent antibacterian și antifungic; gudron de cărbune, care acționează pentru a încetini rata de moarte și descuamare a celulelor pielii de pe scalp, acid salicilic, care ajută, de asemenea, la reducerea descuamării și a altor ingrediente anti-fungice. Dacă un șampon nu mai funcționează după un timp, treceți la altul. Unele studii arată că utilizarea atentă a uleiului de arbore de ceai poate ajuta și la reducerea mătreții datorită proprietăților sale antibacteriene și antifungice.

În plus, există diverse modificări ale stilului de viață pe care le puteți face pentru a reduce riscul de apariție a mătreții. Acestea includ încercarea de a reduce și/sau de a evita stresul; mâncați sănătos cu mult zinc, vitamina B și anumite grăsimi; fă multă mișcare și aer curat; îngrijirea personală eficientă (inclusiv dușul și spălarea obișnuită a părului) și limitarea utilizării produselor de coafare a părului care pot provoca acumularea de reziduuri care pot înfunda porii și pot exacerba producția de ulei. Dacă trebuie să vedeți un medic sau un dermatolog, aduceți orice șampoane sau produse pentru păr și piele pe care le utilizați, astfel încât acestea să poată fi verificate și să vă ofere sfaturi mai personalizate pentru a vă ajuta.

HWT PAGE UP