how to repair damaged hair
Written by Dr. Sedat Öz
30 May 2022
Average reading time of this content is 8 minutes
This content has been read times

Când părul tău este deteriorat, nu numai că arată mai puțin sănătos, dar se simte și mai puțin luxuriant și devine fragil și uscat. Când părul este deteriorat, apar crăpături în stratul exterior al celulelor sau cuticulei. Aceasta se ridică apoi, determinând părul să-și piardă aspectul strălucitor și făcându-l predispus la rupere sau încrețire. Părul deteriorat este mai greu de gestionat și de coafat și poate duce uneori la un scalp iritat sau infectat. Așadar, este important să tratezi și să repari părul deteriorat de îndată ce ești conștient de el. Iată câteva idei și sfaturi pentru a vă ajuta să aflați cum să vă reparați părul deteriorat.

Ce cauzează deteriorarea părului?

Este important să știți, sau cel puțin să faceți o ghicire educată despre cum a fost deteriorat părul și de ce. Acest lucru vă ajută să aflați cum să reparați corect părul deteriorat. De exemplu, dacă ați folosit prea multe instrumente de coafat încălzite, acest lucru poate duce la deteriorarea căldurii și la deshidratare. Substanțele chimice dure și decolorarea pot îndepărta uleiurile naturale și pot face părul să pară fragil și lipsit de viață după un timp.

Înotul în vreme sărată sau clorurată prea mult timp poate strica, de asemenea, starea bună a părului. Așadar, află unde s-ar putea să fi „greșit” și asta te va ajuta să îndrepți lucrurile. Uneori, este posibil să fie nevoie să abordați mai multe probleme deodată.

Cum să reparați daunele existente ale părului?

Deci, deteriorarea părului vine în diferite forme și dimensiuni. Iată câteva dintre cele mai comune moduri de a ajuta la inversarea lor.

  • Vopsea, înălbitor sau colorant

Dacă ați folosit prea mult sau prea puternic vopsea, înălbitor sau colorant pe păr, este posibil să descoperiți că acesta devine uscat la atingere. Acest lucru se datorează faptului că substanțele chimice din vopsea elimină umiditatea naturală din păr. Încercați să utilizați o mască de păr pentru părul deteriorat pentru a reface o parte din umiditatea și uleiurile pierdute. Sau frecați câteva picături dintr-un ulei precum uleiul de măsline sau uleiul de migdale dulci prin fire, de la capete până la scalp. Acest lucru va ajuta la rehidratarea părului și la netezirea cuticulelor înapoi în jos.

Utilizați un șampon bun – cel mai bun șampon pentru părul deteriorat este unul cu ingrediente de protecție UV și solară. Acest lucru se datorează faptului că vă va ajuta să vă protejați părul și culoarea atunci când sunteți în soare puternic. Evitați să înotați în apă cu clor dacă v-ați albit recent părul. Clorul ar putea schimba culoarea înălbitorului și poate usca părul și mai mult.

  • Instrumente de styling încălzite

Dacă daunele provin din folosirea instrumentelor încălzite, reduceți numărul de ori când utilizați aceste dispozitive. Uscați căldura părului deteriorat de la mai departe sau reduceți temperatura uscătorului de păr. Mutați uscătorul de păr continuu în timp ce vă uscați părul pentru a opri arderea unei singure secțiuni. Aplicați un ser rezistent la căldură înainte de a vă usca părul, pentru a adăuga un strat protector.

Dacă poți, lasă-ți părul să se usuce în aer fără să folosești deloc căldură. Nu-l peria în timp ce este ud, deoarece părul este mai predispus la deteriorare în această stare. Așteptați până se usucă și folosiți o perie moale cu peri, mângâind ușor de la vârful părului până la vârfuri. Aveți zile în care nu îl coafați, lăsând-o la aspectul său natural pentru a-i oferi o pauză.

  • Păr încâlcit sau mată

Părul tău s-ar putea încâlci sau matuși dacă nu îl periezi sau nu îl pieptăni în mod regulat. Acest lucru poate provoca multe daune, mai ales dacă sunteți dur cu el când încercați să îl pieptănați din nou. Parul incurcat se deterioreaza mai usor. Cuticulele ridicate se freacă unele de altele, provocând frecare și pierderi de umiditate. Pentru a repara acest lucru, aplicați un tratament pentru păr deteriorat, cum ar fi un ser de păr sau ulei pentru a netezi firele. Apoi începeți de la capete și burhește ușor și descurcă-l.

Faceți acest lucru cu părul uscat pentru a evita ruperea mai multor șuvițe în timp ce este ud. Cu excepția cazului în care aveți bucle strânse sau un afro, când poate fi pieptănat în timp ce este umed. Ai răbdare și lucrează cu atenție la fiecare încurcătură. Dacă este imposibil de descurcat, poate fi necesar să vizitați un salon pentru ajutor profesional. Ei vă pot sfătui ce să faceți și vă pot arăta unele dintre cele mai bune produse de păr pentru părul deteriorat.

  • Păr deshidratat, uscat

Pentru părul plictisitor, deshidratat sau uscat, soluția este simplă – aplică uleiul pe care părul tău l-a pierdut și urmărește-l să revină la viață. Șamponul funcționează prin eliminarea excesului de uleiuri din păr, dar uneori poate funcționa prea eficient. Spălați-vă părul cel mult o dată la două zile. Alegeți un șampon cu umiditate adăugată și mai puțini detergenți. Unele ingrediente bune la care trebuie să fii atent în șampon includ uleiul de jojoba, uleiul marocan și uleiul de migdale dulci. Aceste tipuri de șampon pot ajuta și la calmarea părului încrețit și prăjit.

Alte idei includ aplicarea unei clătiri cu cidru de mere. Acest lucru poate ajuta la fixarea nivelului pH-ului părului dacă acesta a crescut prea mare și a cauzat ridicarea cuticulei și încrețirea sau uscarea. Căutați șampoane și tratamente pentru părul deteriorat, care sunt și ele bogate în vitamina E, deoarece acestea ajută la întărirea părului din interior. Mâncați o dietă bogată în vitamina E, împreună cu vitaminele A și C și cu fier. Toate acestea contribuie la un păr puternic și luxuriant.

Cum să preveniți daune ulterioare?

Acordați atenție cât de uscat sau hidratat este părul dvs., deoarece aceasta este cheia pentru a-l proteja de rău. Aplicați un tratament bun pentru păr deteriorat, cu multe uleiuri, după cum este necesar. Alegeți un șampon și un balsam cu ingrediente hidratante adăugate. Întrebați-vă coaforul ce vă recomandă, deoarece adesea vă pot oferi sfaturi excelente. De asemenea, pot avea acces la produse profesionale pe care nu le puteți cumpăra în altă parte.

Când vă vopsiți părul, alegeți o nuanță care să se încadreze în trei nuanțe față de propriul păr natural. Culorile strălucitoare sau nenaturale pot fi mai greu de întreținut și necesită retușuri mai frecvente pentru a ascunde rădăcinile și a restabili vitalitatea. Încercați să așteptați cel puțin opt până la zece săptămâni între lucrările de vopsire. Utilizați întotdeauna un șampon conceput pentru părul vopsit și clătiți cu apă rece pentru a opri căldura să vă afecteze părul tratat chimic.

Vizitați la coafor în mod regulat; alege unul în care ai încredere. Acest lucru vă ajută să vă păstrați părul într-un stil bine tuns, ușor de gestionat. De asemenea, permite coaforului să caute orice semne de deteriorare și să sugereze modalități de a ajuta. Cel puțin, vă puteți tăia vârfurile despicate pentru a evita deteriorarea ulterioară în partea de jos a părului. Acesta este și cel mai bun mod de a experimenta stiluri noi. Coaforul tău va putea imagina ce va arăta bine pe tine mai bine decât poți. În mod normal, aceștia vor avea, de asemenea, experiență în crearea tipurilor de tăieturi și culori la care doriți să treceți.

Când te întorci acasă, încearcă să-ți periezi părul mai puțin. Acest lucru poate părea ciudat, dar poate ajuta la reducerea daunelor cauzate de un tratament mai dur al părului. Perie înainte de a o spăla pentru a scăpa de încurcături și apoi atunci când o coafezi pentru a ieși. Fii blând atunci când periezi și mergi întotdeauna de la scalp până la vârfuri.

Un alt sfat este să legați părul lung atunci când ieșiți pentru o serie de exerciții similare. Acest lucru îl împiedică să zboare în timp ce vă mișcați și îl ține departe de transpirația sărată din jurul feței și gâtului. De asemenea, folosește o cască de înot atunci când te deplasezi în apă clorură sau sărată pentru a o proteja și spală-l cât mai curând posibil după aceea.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați blogul clinicii HWT

HWT Clinic’s Blog

HWT PAGE UP