how to maintain your car
Written by Dr. Sedat Öz
9 April 2021
Average reading time of this content is 10 minutes
This content has been read times

Cinci sfaturi de top pentru întreținerea unei mașini

A învăța cum să ai grijă de mașina ta este unul dintre acele lucruri care te evidențiază drept un adult „adecvat”, îmbrățișând responsabilitățile care vin odată cu independența. Nu mai poți să-l faci pe tatăl tău să o facă sau să ignori acel zdrăngănit enervant din motor în speranța că va dispărea de la sine. Atât întreținerea mașinilor vechi, cât și a celor noi pot fi un lucru costisitor pentru a-i livra în mod continuu unui garaj sau mecanic, așa că merită să înveți singur câteva dintre elementele de bază despre îngrijirea vehiculului tău. Iată câteva lucruri pe care aproape oricine le poate face pentru ca lucrurile să continue.

Verificați presiunea în anvelope

Urmărirea îndeaproape a presiunii în anvelope este o parte importantă a îngrijirii mașinii dvs., deoarece nu numai că vă menține mai în siguranță pe drumuri, ci vă poate ajuta să economisiți bani dacă aveți nevoie de anvelope de schimb prea repede. Conducerea cu anvelope supra-umflate – sau sub-umflate – crește riscul de a avea o explozie pe drum. Conducerea la presiunea corectă protejează anvelopa și ajută la eficiența consumului de combustibil și la manevrabilitatea vehiculului în același timp.

Presiunea anvelopelor poate varia în diferite temperaturi, condiții meteorologice și medii. Aerul poate fi adăugat în multe garaje mai mari și benzinării. Verificați întotdeauna presiunea când anvelopa este rece, așteptând cel puțin patru ore după ce ați condus ultima dată mașina. Utilizați un manometru pentru a citi rezultatele și umpleți sau eliberați aer în funcție de PSI-ul ideal al vehiculului dumneavoastră. Acest număr poate fi găsit pe anvelopă sau în jurnalul de bord.

De asemenea, este o practică bună să rotiți anvelopele mașinii la fiecare 12.000 de mile sau cam așa ceva. Aceasta înseamnă schimbarea celor două anvelope din față cu cele din spate. Anvelopele din față și din spate se uzează diferit, așa că schimbarea lor în acest fel înseamnă că le puteți obține mai multă viață și vă oferă o călătorie mai lină. Fii mereu cu ochii pe banda de rulare pentru a nu se uza prea subțire. Să mergi cu anvelopele cheloase este atât ilegal, cât și periculos. Schimbați-vă anvelopele mai devreme, mai degrabă decât mai târziu, dacă sunt pe vehicul de o mulțime de ani sau sunteți îngrijorat de performanța lor în vreun fel.

Verificați nivelul uleiului

Un alt aspect cheie al cunoașterii modului de întreținere a unei mașini este acela de a nu permite acesteia să rămână fără ulei. Acest lucru poate deteriora motorul și poate cauza probleme grave în timpul călătoriei. Uleiul lubrifiază piesele în mișcare ale motorului și le oprește să se slefuiască sau să fie deteriorate prin frecare sau uzură. De asemenea, colectează o parte din murdăria și resturile care își găsesc drumul în motor și le îndepărtează prin filtrul de ulei.

Un obicei bun pe care trebuie să-l înveți înainte de orice călătorie lungă și în mod regulat dacă faci doar curse scurte, este verificarea nivelului de ulei și completarea acestuia dacă a scăzut prea mult. Asigurați-vă că mașina este parcata pe un teren plan. Verificarea uleiului este simplă, odată ce ați localizat locul în care rezervorul de ulei este motorul. Din nou, nu faceți acest lucru în timp ce motorul este încă cald, deoarece doriți ca uleiul să se scurgă înapoi în rezervor pentru a obține cea mai precisă citire. În plus, este mai puțin probabil să vă ardeți pe orice piesă a motorului încă fierbinte.

Scoateți joja (capacul cu bastonul lung atașat). Ștergeți-l cu o bucată de prosop de hârtie sau o cârpă. Pune-l înapoi, introducând-o până la capăt. Scoateți-l încă o dată și priviți cu atenție unde este nivelul uleiului. Vor exista marcaje pe joja pentru a arăta unde ar trebui să fie nivelul, astfel încât să nu umpleți prea mult rezervorul de ulei sau să-l lăsați să se usuce prea mult. Dacă trebuie să adăugați mai mult ulei, turnați cu atenție puțin ulei potrivit și verificați din nou joja până când ajungeți la nivelul potrivit. Citiți manualul vehiculului pentru a vedea cât de des trebuie să efectuați o schimbare completă a uleiului – mulți sugerează acest lucru la aproximativ la fiecare 5.000 de mile, dar toate mașinile vor avea propriul curs de acțiune recomandat pentru cum să aveți grijă de uleiul auto și piesele motorului.

Verificați nivelul de spălare a ecranului

Posibilitatea de a vedea pe parbriz în timp ce conduceți este o cerință fundamentală pentru a conduce în siguranță – clar! Cu cât „colecționezi” mai multe bug-uri împrăștiate, cu atât devine mai greu să vezi. Mașinile folosesc rezervoare de spălare a ecranului pentru a ajuta la menținerea nestingherită a vederii și pentru a elimina insectele, praful și murdăria, trimițând un spray de apă și detergent pe ecran la apăsarea unui buton. Prin urmare, este esențial, ca parte a rutinei de întreținere a mașinii, să verificați nivelurile din rezervorul de spălare a ecranului și să-l completați după cum este necesar, în același mod cum am descris deja pentru rezervorul de ulei.

Rezervorul de spălare a ecranului este de obicei clar sau cel puțin foarte ușor de verificat pentru niveluri. Scoateți-i cu grijă capacul și turnați apă amestecată cu o spălare adecvată în interior, folosind ca pâlnie sau ulcior pentru a evita scurgerea. Înlocuiți capacul. Poate doriți să folosiți această oportunitate pentru a curăța singur parbrizul în timp ce vă gândiți. Puteți face acest lucru cu puțină apă cu săpun sau un produs de curățat special pentru sticlă și o cârpă fără scame. Ștergeți tot ecranul, ridicând ușor fiecare ștergător pentru a accesa întreaga zonă. Curățați și ștergătoarele și poate doriți să vă spălați ușor farurile și ambele oglinzi, pentru a le menține luminoase și fără praf și murdărie.

Păstrați-vă mașina curată

Spălarea regulată a mașinii nu numai că o face să arate grozav, dar o poate ajuta și la prelungirea duratei de viață și la menținerea dumneavoastră și a pasagerilor în siguranță pe drum. În călătoriile noastre întâlnim tot felul de resturi care se lipesc de mașini, cum ar fi sare de mare, murdărie, praf, insecte moarte, excremente de păsări, seva copacilor și ploaia acidă. Acestea pot fi dăunătoare suprafeței mașinii, precum și dedesubtul acesteia, dacă nu sunt curățate prea mult timp. O acumulare de rugină ascunsă poate compromite grav integritatea vehiculului, la fel ca sarea și resturile care pătrund în motor dacă cantitățile sunt prea mari sau particulele prea mari pentru ca uleiul să se filtreze din nou.

Acordați atenție parbrizului, geamurilor, oglinzilor și farurilor, așa cum am menționat deja, precum și plăcuței de înmatriculare a mașinii – este ilegal ca aceasta să fie ascunsă. Spălați ușile, plafonul, capota și spatele mașinii cu apă cu săpun, apoi clătiți cu apă proaspătă și ștergeți cu o cârpă fără scame. Pulverizați un furtun sub mașină pentru a îndepărta noroiul și acumularea de la conducerea pe mai multe drumuri rurale de pe trenul de rulare al vehiculului dumneavoastră. Verificați că conducta de evacuare este liberă și că toate orificiile de ventilație sunt desfundate. Poate doriți să aplicați o ceară la sfârșit pentru un plus de strălucire.

Nu uitați să faceți și în interiorul mașinii. Îndepărtați tot gunoiul și curățați temeinic suprafețele și/sau aspirați. Acest lucru nu numai că face ca conducerea să fie o experiență mai plăcută pentru șofer și pasageri, dar ajută la menținerea valorii de revânzare mai mare și previne orice risc potențial ca obiectele zburătoare din interiorul mașinii să distragă șoferul dacă acesta trebuie să frâneze brusc. Fiți minuțios, ștergeți praful în jurul tabloului de bord, frânei de mână și cutiei de viteze dacă mașina dvs. este manuală, precum și ridicați scaunele pentru copii pentru a îndepărta resturile acumulate de dedesubt și spălați bine toate covorașele.

Cunoaște-ți mașina

În cele din urmă, o parte a învățării cum să întreținem o mașină este să cunoaștem cum funcționează împreună diferitele părți ale motorului și cum să detectezi când coapsele nu funcționează corect. Dacă ești un începător complet sau dorești să-ți perfecționezi abilitățile, primul loc pe care trebuie să mergi este un curs de întreținere a mașinii. Căutați un curs introductiv, dacă nu sunteți atât de încrezător, în care puteți fi ghidat în jurul motorului și să vă arate cum să efectuați unele dintre lucrările de întreținere mai simple, cum ar fi schimbarea filtrelor de ulei și de aer, înlocuirea bujiilor, introducerea unor noi becurile farurilor și curățarea sau reîncărcarea bateriei.

Pe lângă un curs, citiți despre marca și modelul vehiculului dvs. pentru a fi la curent cu orice particularități legate de acesta, precum și pentru a afla despre eventualele retrageri – aceasta din urmă este deosebit de importantă pentru a fi informată rapid și la care să răspundeți imediat. Aflați cum arată lucrurile, cum ar fi diferitele fluide din motor. Este posibil să puteți spune dacă o scurgere provine de la ulei, lichid de frână, lichid de transmisie sau rezervor de benzină și astfel fie remediați singur o problemă, fie îndrumați mai ușor un mecanic la problemă. Legat de aceste cunoștințe este, desigur, să înveți și să înțelegi cum arată fiecare dintre luminile tale de avarie și ce să faci atunci când se aprind brusc în mijlocul unei călătorii.

Țineți pasul și cu documentele vehiculului dvs. Obțineți serviciile în mod regulat și nu uitați să îl luați pentru ITV. Plătiți-vă taxa de drum, asigurați-vă că aveți o asigurare auto adecvată, că sunteți mulțumit de ceea ce acoperă și investiți într-un suport bun de asistență rutieră pentru liniște sufletească în caz de avarie sau accident. Păstrați și jurnalul de bord și actele de proprietate undeva în siguranță, împreună cu permisul de conducere, astfel încât să vă puteți pune mâna pe ele rapid dacă este necesar. Notați datele de contact ale garajului sau mecanicului dvs., precum și orice cerințe pentru service atunci când ajungeți la un anumit număr de mile sau de luni de proprietate.

HWT PAGE UP