Seborrheic Dermatitis Hair Loss
Written by Dr. Sedat Öz
23 May 2021
Average reading time of this content is 6 minutes
This content has been read times

Ce este dermatita seboreică?

În calitate de echipă a clinicii HWT, vom discuta despre căderea părului despre dermatita seboreică;

Dermatita seboreică este o afecțiune a pielii care se manifestă ca pete roșii, cu mâncărimi pe piele, de obicei pe scalp, dar și în jurul sprâncenelor, nasului, bărbiei, pieptului și în spatele urechilor. Plasturile de piele afectate pot simți mâncărimi și dureri, în plus, pot provoca apariția fulgilor de piele și a mătreții în locurile afectate de pe scalp. Deși dermatita seboreică nu duce întotdeauna la căderea părului, ea poate fi un factor care contribuie, nu în ultimul rând atunci când zgârierea excesivă a zonelor cu mâncărime duce la infecție sau lezează foliculii de păr, compromițându-le capacitatea de a produce păr sănătos.

Dermatita seboreică poate arăta foarte asemănătoare cu psoriazisul, eczema sau erupțiile cutanate cauzate de alergii. Arată roșu pe pielea mai deschisă și provoacă pete mai palide pe pielea mai întunecată și este adesea însoțită de solzi fulgi. Dacă sunteți sau bănuiți că sunteți afectat de dermatită seboreică, este important să vă consultați cât mai curând posibil cu medicul dumneavoastră pentru a conveni asupra unui plan de tratament sau pentru a fi trimis la un dermatolog pentru ajutor.

Cauzele dermatitei seboreice

Acea problemă a părului și a scalpului este rezultatul producerii și excreției excesive de sebum (o secreție uleioasă produsă de glandele sebacee). Poate fi cauzată de o serie de afecțiuni și motive, inclusiv stres, structura genetică, probleme cu sistemul imunitar, o reacție la anumite medicamente sau expunerea excesivă la condiții de vreme rece și uscată. Nu este cauzată de o igienă proastă, deși menținerea zonei curate și sănătoase poate ajuta la ameliorarea oricărei mâncărimi și la reducerea aspectului dermatitei în timp ce este tratată. Unele afecțiuni neurologice și psihiatrice, cum ar fi boala Parkinson sau depresia, pot fi un factor de risc pentru dezvoltarea dermatitei seboreice pentru unele persoane.

Dermatita seboreică este mai frecventă la adulții cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani, precum și la nou-născuți (până la vârsta de trei luni), când este cunoscută mai frecvent sub numele de cradle cap. Este mai proeminentă în rândul bărbaților și persoanelor cu pielea grasă și adesea însoțește afecțiuni precum acneea, psoriazisul sau rozaceea. Dermatita seboreică, căderea părului se poate întâmpla și la orice vârstă, deoarece este o consecință directă a stării pielii, precum și orice zgârieturi grele nerecomandate sau atingeri prea des a zonelor afectate.

Simptomele dermatitei seboreice

Simptomele dermatitei seboreice și cheliei dermatitei seboreice tind să fie centrate în jurul petelor roșii, cu mâncărimi, descuamarea pielii și căderea părului descrise mai sus. De asemenea, poate duce la durere și iritare dacă zona este zgâriată sau atinsă prea des și poate afecta, de asemenea, bunăstarea emoțională sau mentală a unei persoane dacă este îngrijorată sau jenată de afecțiune sau dacă aceasta cauzează pierderea somnului. Vestea bună este că în mod normal poate fi tratată destul de ușor și rapid, ceea ce ajută la oprirea dermatitei seboreice care cauzează căderea părului pentru majoritatea oamenilor.

Dacă, totuși, observați simptome de cădere a părului sau zone în care părul pare să se subțieze sau să nu crească la fel de repede sau la fel de bine ca înainte, există mai multe tratamente disponibile pentru dermatita seboreică pentru scalp, special concepute pentru a ușura simptomele, vindeca starea și atenuează îngrijorările legate de eczeme și căderea părului. Adresați-vă medicului dumneavoastră despre cel mai bun curs de acțiune pentru dvs. și puneți întrebări despre dacă dermatita poate provoca căderea părului și cum să o tratați pentru a vă oferi informațiile necesare și liniște sufletească.

Cum se tratează dermatita seboreică?

Dermatita seboreică se poate limpezi de la sine dacă este lăsată în pace, dar uneori este nevoie de puțin ajutor suplimentar sau poate doriți să accelerați procesul de vindecare. Poate fi ceva care se repetă de-a lungul vieții sau s-ar putea să-l experimentezi doar o dată sau de două ori. Este o afecțiune care poate fi ținută la distanță într-o anumită măsură cu îngrijire excelentă a pielii, exfoliere regulată pentru a scăpa de orice celule moarte ale pielii care s-au acumulat și un stil de viață sănătos și o dietă care conține o mulțime de vitamina B, biotină și zinc. Există, de asemenea, diverse medicamente fără prescripție medicală care vă pot ajuta, dar dacă sunteți încă îngrijorat sau dermatita seboreică este deosebit de încăpățânată sau prolifică, discutați cu medicul dumneavoastră despre tratamente mai extinse.

Același lucru este valabil și în cazul în care vă confruntați cu dermatită seboreică și căderea părului sau eczema scalpului, deoarece aceasta poate necesita o abordare diferită. S-ar putea să descoperiți că trecerea la un șampon medicamentos poate ajuta care conține ingrediente antifungice, precum și gudron de cărbune, ketoconazol sau acid salicilic pentru a promova întinerirea sănătoasă a pielii și creșterea părului. Acest lucru poate ajuta să ofere pielii un anumit sprijin în curățarea dermatitei seboreice și să mențină foliculii de păr mai sănătoși și fără infecții. Evitați să folosiți colorant de păr sau machiaj pe zonele afectate până când acestea se limpezesc. Acest lucru va ajuta la menținerea porilor pielii liberi și va curăța zona pentru a ajuta pielea să se vindece. Un medic poate sugera și tratamente topice antifungice, care să fie aplicate sub formă de cremă.

Bebelușii ar trebui să aibă capul și părul în mod regulat și ușor spălat cu apă caldă și șampon pentru bebeluși – evitați să folosiți șampoane specializate pentru dermatită, concepute pentru adulți, deoarece acestea pot fi prea puternice pentru pielea delicată a sugarilor. Nu culegeți fulgii de piele sau petele cruste,  frecați-le prea aspru. Utilizați în schimb o perie de păr pentru bebeluși cu mișcări ușoare pe zonele afectate. Se crede că expunerea la lumina soarelui poate ajuta, așa că petreceți mult timp în aer liber – folosind crema solară sau protecția solară adecvată.

HWT PAGE UP