8 different types of shampoo
Written by Dr. Sedat Öz
24 May 2021
Average reading time of this content is 5 minutes
This content has been read times

Nu intrați în spumă: alegeți șamponul potrivit pentru dvs

Când vine vorba de a decide ce șampon ar trebui să folosesc, trebuie să mă gândesc mai mult la parfum, culoare și marca. Deși aceste lucruri sunt utile pentru a te face să te simți bine cu tine, formula reală a șamponului, plus ingredientele sale active sunt foarte importante și pot ajuta cu adevărat părul să arate uimitor și să se simtă sănătos și puternic. Există multe tipuri diferite de șampon, așa că iată o scurtă prezentare a principalelor caracteristici ale unora dintre cele mai populare.

 

Șampon obișnuit

Acest tip de șampon este pentru oricine și oricine nu are probleme specifice cu părul sau scalpul. Este conceput pentru a se potrivi cu majoritatea tratamentelor și regimurilor de păr, fiind suficient de blând pentru a fi utilizat în mod regulat și pentru a curăța scalpul de excesul de uleiuri fără a le îndepărta complet. Ele pot veni în varietăți pentru păr uscat, normal și gras și într-o multitudine de arome, culori și dimensiuni diferite – inclusiv versiuni de călătorie pentru ambalare ușoară și pachete de protecție pentru o achiziție mai economică.

 

Sampon de utilizare zilnica

Acest șampon este, de asemenea, conceput pentru utilizare regulată – de fapt zilnic. Se adresează persoanelor cu păr și scalp care sunt mai predispuse la producția de ulei în exces, deoarece este foarte blând, cu mai puțini agenți tensioactivi sau ingrediente care scad tensiunea superficială, crescând capacitatea de răspândire a uleiurilor prezente, decât un șampon obișnuit. De asemenea, poate conține unii agenți de condiționare pentru a ajuta la menținerea părului strălucitor și puternic.

 

Sampon pentru par cret

Cei dintre noi cu părul creț știm totul; prea bine lupta obișnuită pentru a-l păstra să arate strălucitor și sănătos, fără a exagera cu volumul și încrețirea. Părul creț tinde să fie mai uscat decât alte tipuri și necesită hidratare regulată pentru a-l menține în stare optimă. Căutați șampoane concepute pentru părul creț, care conțin ingrediente hidratante precum aloe vera, ulei de cocos sau ulei marocan. Există, de asemenea, șampoane și balsamuri specializate pentru a trata părul afro și alte tipuri de păr similare, fără a îngreuna buclele.

 

Șampon de clarificare

Acest tip de șampon este folosit atunci când cineva a folosit prea mult produs pentru păr, deoarece curăță orice reziduuri și curăță părul și scalpul pentru a le readuce la starea lor naturală. Acest lucru ar trebui folosit cu moderație, deoarece formula este mai aspră și poate face părul uscat și încrețit dacă este folosit prea des, pentru prea mult timp. Urmăriți orice utilizare cu un balsam de curățare și aplicați cel mult o dată pe săptămână. Unele șampoane de clarificare oferă, de asemenea, proprietăți „purifiante”, care se concentrează mai mult pe scalp, îl calmează și funcționează ca un șampon anti-mătreață prin adăugarea de ingrediente antimicrobiene pentru a contracara fulgii pielii care pot fi cauzate de acumularea de produse pentru păr.

 

Sampon volum

Acesta este un șampon natural care funcționează pentru a da un pic de impuls părului mai subțire și mai fin. Au o textură mai ușoară pentru a evita îngreunarea părului și ajută la deschiderea foliculilor de păr pentru a încuraja creșterea părului, iar keratina pentru a ajuta la întărirea firelor de păr, de la rădăcini până la vârfuri. Adesea, ele pot fi combinate cu un balsam sau un tratament volumizator pentru a da stralucire parului tau in acelasi timp cu imbunatatirea corpului si a plinului.

 

Sampon pentru par vopsit

Părul vopsit poate duce la șuvițe uscate, lipsă de umiditate în păr și scalp și decolorarea coloranților aplicați în timp. Utilizarea unui șampon special formulat, fără sulfati, pentru părul vopsit, poate ajuta la atenuarea acestor probleme, cu ingrediente care nu vor îndepărta în continuare nicio culoare și vor adăuga umiditate. Cu cât vă coafați mai mult părul, cu atât acesta poate deveni mai predispus la deteriorare, așa că un șampon pentru păr colorat poate ajuta la întărirea acestuia și la menținerea culorii proaspete și vibrante pentru mai mult timp.

 

Sampon pentru bebelusi

Părul bebelușilor este mai subțire și mai delicat, la fel ca scalpul și pielea nou-născuților, așa că alegeți un șampon special pentru bebeluși pentru primele săptămâni și luni. Aceste tipuri de șampon au ingrediente „fără lacrimi” pentru a împiedica orice șampon care intră în ochii unui copil să-l rănească și, de asemenea, conțin adesea ingrediente pentru a ajuta la combaterea leagănului sau a altor afecțiuni ușoare ale pielii nou-născuților. Șampoanele pentru copii sunt concepute pentru a fi utilizate în mod regulat și pot fi, de asemenea, eficiente pentru persoanele de toate vârstele cu păr și piele mai subțire sau delicate.

 

Sampon uscat

Batoanele sau pulberile de șampon uscat funcționează prin absorbția excesului de ulei din păr și rădăcini, făcând părului să arate și să miros mai proaspăt. Cu toate acestea, nu înlocuiește șamponul obișnuit și trebuie folosit doar între spălări, spre deosebire de o alternativă la acestea. Șamponul uscat este util pentru călătorii departe, cum ar fi campingul, precum și pentru utilizare în spital sau când nu vă puteți uda părul. Aveți grijă să nu vă bazați prea mult pe șamponul uscat și spălați-vă întotdeauna bine părul data viitoare când îl spălați după ce ați folosit șampon uscat pentru a scăpa de orice reziduu sau acumulare care ar putea bloca porii.

HWT PAGE UP