how to stop postpartum hair loss
Written by Dr. Sedat Öz
14 December 2020
Average reading time of this content is 6 minutes
This content has been read times

Cum să opriți căderea părului după naștere

Sunt multe lucruri despre care nu ți se vorbește întotdeauna, ca femeie însărcinată, despre ce să te aștepți după naștere. Una dintre acestea este posibilitatea de a experimenta caderea parului postpartum in zilele, saptamana sau chiar in unele cazuri, lunile dupa eveniment. Unele femei se pot confrunta cu condiția doar pentru una dintre nașteri, în timp ce altele suferă de căderea părului după sarcină de fiecare dată.

Căderea părului după sarcină se poate manifesta în diverse moduri, unul comun fiind apariția unor pete chele în jurul liniei părului. Alții își văd părul crescând mai fin în calitate, cu pierderea unei părți din densitatea și lungimea anterioară.

 

Este normală căderea părului după naștere?

Este destul de normal ca femeile să experimenteze căderea părului în timpul sarcinii și la scurt timp după naștere. Poate fi vizibil în special în primele două până la șase luni postpartum, deoarece organismul se recuperează și se regrupează după nașterea copilului, alăptare și fluctuațiile aferente ale sănătății și ale nivelului hormonal. Se estimează că aproximativ 90% dintre femei se vor confrunta cu căderea părului într-un grad sau altul, deși multe s-ar putea să nu-și dea seama, dacă pierderea este ușoară.

Rata normală a căderii părului după naștere este de aproximativ 400 de fire de păr pe zi – în creștere față de cele 80 de fire de păr pe zi pe care o persoană obișnuită le pierde în general. Este posibil să vedeți aceste șuvițe pe pernă sau când faceți duș, dar acest lucru nu ar trebui să fie cauza de alarmă decât dacă căderea părului pare mai extremă. De asemenea, ar trebui să scadă cu aproximativ șase luni după naștere, așa că, dacă încă îți pierzi firele de păr într-un ritm mai intens după aceea, merită să ceri sfatul medicului. Nu uitați că îngrijirea unui nou-născut poate fi extrem de stresantă, așa că este important să vă asigurați că orice simptom extins al căderii părului nu are legătură cu îngrijorarea sau anxietatea excesivă.

 

Hormoni și căderea părului după sarcină

Căderea părului după naștere este cauzată în principal de o creștere a nivelului de estrogen și progesteron al femeii în timpul sarcinii. Estrogenul suplimentar oprește părul să intre în faza sa naturală de cădere, așa cum s-ar întâmpla în mod normal în anumite perioade ale anului, astfel încât părul care ar cădea de obicei rămâne pe loc în timpul sarcinii. Acest lucru duce la menținerea părului într-o stare de creștere sporită, creând șuvițe mai groase și strălucitoare, care fac ca totul să pară strălucitor și sănătos.

Părul mai gros este adesea văzut ca unul dintre cele mai pozitive efecte secundare ale celor nouă luni de sarcină. Imediat după naștere, totuși, hormonii revin la un nivel mai normal, mutând părul într-o etapă de „odihnă”, în timp ce modelele normale de creștere sunt restabilite de către organism. Părul este mai predispus să cadă în această etapă, deși părul nou va crește de obicei înapoi, de obicei de-a lungul liniei părului.

Un alt motiv posibil pentru căderea părului după naștere, care pare mai excesivă, poate fi o modificare a nivelului de feritină – proteine ​​din celulele sângelui care ajută organismul să stocheze fier. Acest lucru poate afecta tiroida și duce la hipertiroidism. De asemenea, poate duce la deficiențe de fier, așa că adresați-vă medicului dumneavoastră pentru un test de sânge de diagnosticare dacă sunteți îngrijorat că acest factor poate fi în joc. Dacă aceasta nu este cauza și încă sunteți îngrijorat, există mai multe tratamente diferite pe care le puteți lua pentru a ajuta la încetinirea căderii părului și pentru a încuraja o regenerare sănătoasă.

 

Opțiuni de tratament pentru căderea părului după naștere

Oricine caută răspunsul la întrebarea cum să oprească căderea părului după naștere poate lua în considerare mai multe abordări diferite ale problemei în cauză. În primul rând, luați măsuri pentru a vă asigura o sănătate generală bună în timpul unei perioade foarte aglomerate pentru îngrijirea noului dumneavoastră fiu sau fiică. Mănâncă bine, fă-ți mult timp pentru a dormi și acceptă orice și toate ofertele de ajutor cu lucruri precum treburile casnice pentru a te ajuta să rămâi calm și concentrat pe tine și pe noua ta sosită.

Alegeți alimente care vă susțin și sunt benefice pentru nivelul zahărului din sânge, precum și cele care conțin suficient fier, feritină, proteine, zinc și vitamina D. Dacă doriți în mod deosebit să inversați efectele căderii părului, există specialiști post-partum vitamine pentru căderea părului disponibile care pot fi adăugate foarte ușor în rutina zilnică. Verificați întotdeauna cu medicul dumneavoastră sau cu moașa dacă nu sunteți sigur ce să luați.

Utilizați un șampon pentru căderea părului după naștere pentru a ajuta la stimularea foliculilor de păr și pentru a începe o nouă creștere. Șamponați-vă frecvent părul pentru a-l menține sănătos și curat și fără bacterii sau substanțe care ar putea împiedica o nouă creștere. Dacă aveți pete de chelie de care vă simțiți conștient, gândiți-vă să vă schimbați despărțirea pentru a le ascunde sau să purtați eșarfe colorate, bentițe sau pălării pentru a distrage atenția. Puteți să vă răsfățați cu o coafură complet nouă, cu o tunsoare mai dramatică decât ați avut-o înainte, sau să vă întoarceți capetele cu o culoare de păr nou-nouț.

Dacă sunteți încă îngrijorat de cantitatea de păr pe care o pierdeți după sarcină sau de durata de timp în care se pierde, atunci ar trebui să solicitați sfatul medicului. Există tot felul de creme și loțiuni pe care le puteți încerca pentru a ajuta la stimularea recreșterii, precum și tratamente precum masajul scalpului (cu avantajul suplimentar de a vă relaxa…) și de a folosi o perie de păr cu peri naturali – evitați greu. peri sau piepteni cu dinți metalici care pot duce la ruperea excesivă a părului.

În cele din urmă, există opțiunea de a rezerva pentru o operație de transplant de păr. Aceasta este o procedură mai radicală pentru cazurile grave, dar poate produce rezultate plăcute pentru persoanele care se confruntă cu chelie masculină sau feminină sau care sunt preocupate în special de căderea prelungită a părului și de efectele alopeciei. Medicul dumneavoastră sau dermatologul vă poate îndruma către un expert în transplant de păr, care vă va prezenta diferitele opțiuni. Trebuie să vă asigurați că sunteți într-o stare aptă pentru a fi supus intervenției chirurgicale și că puteți beneficia de calmul, spațiul și suportul de îngrijire corespunzătoare pentru a vă ajuta să vă recuperați corect, rapid și în siguranță ulterior.

 

HWT PAGE UP