scalp health and how to treat common
Written by Dr. Sedat Öz
7 June 2022
Average reading time of this content is 8 minutes
This content has been read times

Scalpul tău este o parte foarte importantă a corpului. Este mărginit de față și de spatele și partea laterală a gâtului și este locul în care părul crește în partea de sus a capului. Zona poate fi predispusă la o serie de afecțiuni ale scalpului. Acestea pot fi fungice (matreata sau dermatita seboreica), parazitare (paduchii capului) si inflamatorii (psoriazis si eczeme). Aceste afecțiuni au adesea simptome precum mâncărimea scalpului, roșeața, scalpul uscat, acneea scalpului și descuamarea pielii. De obicei, nu sunt prea grave și pot fi tratate cu produse medicamentoase și o rutină de îngrijire atentă.

Îngrijirea scalpului

Chiar dacă nu te confrunți cu o afecțiune care să necesite un tratament de specialitate al scalpului, totuși trebuie să ai foarte multă grijă de această zonă a corpului. Un scalp sănătos promovează creșterea părului, previne căderea părului, asigură un cap igienic, curat și menține părul în stare elegantă, strălucitoare. În cazurile de cădere a părului, Clinica HWT vă poate rezolva problema cu transplantul de păr în Turcia, dar tratamentele pentru scalp pot amâna această problemă.

Încercați să nu puneți prea multă presiune pe scalp atunci când vă spălați și coafați părul. Nu trageți de păr sau perie și nu-l pieptănați prea aspru. Utilizați o perie cu peri naturali, care este mai blândă cu părul. Aplicați un pieptene cu dinți largi pe orice păr zdrobit, adăugând poate un balsam dacă încurcăturile sunt greu de îndepărtat. Când vă spălați părul, uscați-l cu prosopul înainte de a folosi un uscător de păr. Acest lucru îl face mai uscat când începeți să aplicați căldură, astfel încât nu trebuie să îl expuneți la aer fierbinte atât de mult timp. Masați și scalpul ocazional, pentru a ajuta la stimularea fluxului sanguin.

Styling inteligent

Evitați întotdeauna să vă faceți coafuri strânse, cum ar fi cozi de cal, împletituri sau coci – lăsați-vă părului o pauză de la acestea din când în când. Încercați să slăbiți părul din jurul scalpului și liniei părului și căutați ajutor profesionist pentru a aplica extensii de păr sau stiluri semi-permanente, cum ar fi cornrows. Încercați să așteptați opt până la zece săptămâni între tratamente chimice, cum ar fi colorarea, albirea, permanenta sau îndreptarea chimică. Acest lucru este, de asemenea, pentru a permite scalpului timp să se recupereze. Încercați să nu lăsați substanțele chimice să atingă scalpul atunci când sunt aplicate. Acest lucru poate duce la arsuri chimice, iritații și cicatrici.

Oricum îți coafezi părul, încearcă să stai departe de lumina directă a soarelui cât mai mult posibil pentru a proteja pielea delicată de pe scalp. Purtați o pălărie cu boruri largi, de preferință una din material rezistent la UV.

Sampon prietenos cu scalpul

Alegerea celui mai bun șampon pentru afecțiunile cu mâncărimi ale scalpului este importantă. Acest lucru se datorează faptului că ajută la ameliorarea oricăror simptome enervante și la sprijinirea celulelor pielii într-o întinerire sănătoasă. Puteți obține șampoane special medicamentate, de diferite puteri, concepute pentru a aborda afecțiunile scalpului și simptomele acestora. Aceste tipuri de șampon pot ajuta, de asemenea, la încetinirea sau chiar la oprirea căderii sau rărirea părului.

Cu toate acestea, chiar dacă zona capului nu are nevoie de îngrijiri medicale, ar trebui să alegeți cel mai bun șampon pentru scalp. Dacă scalpul tău este „normal”, adică nu prea gras sau prea uscat, caută un șampon normal care să-ți curețe părul și pielea și să-l lase moale și sănătos. Un șampon uscat se va potrivi părului fragil, supratratat și unui scalp care a fost supraexpus la instrumente de coafare încălzite, cum ar fi dispozitivele de îndreptat sau cleștii de ondulat. Ar trebui să utilizați un șampon profesional sau un scrub pentru scalp doar o dată pe săptămână. Acest lucru se datorează faptului că aceste tipuri de produse pot fi mai puternice decât șampoanele de zi cu zi și pot provoca iritații dacă sunt folosite prea des.

Condiții ale scalpului

Scalpul poate fi supus unui număr de afecțiuni, așa cum am menționat deja mai sus, care pot duce la dureri, iritații și micropigmentări ale scalpului. Există mai multe opțiuni simple de tratament pentru scalp pentru a atenua aceste afecțiuni. Iată câteva dintre cele mai comune și cum să le tratezi.

Psoriazis

Psoriazisul scalpului este o afecțiune autoimună care poate apărea în familii. Este o afecțiune pe termen lung, care poate oferi perioade aleatorii de remisie atunci când simptomele dispar pentru o perioadă. Psoriazisul este cauzat de creșterea excesiv de rapidă a celulelor, care duce la apariția unor pete groase, albe sau roșii, solzoase pe scalp, precum și mâncărime, leziuni ale scalpului și fulgi de piele asemănător mătreții. Tratamentul poate include spălarea scalpului cu acid salicilic sau șampon de gudron. Cazurile mai severe pot fi abordate cu aplicarea locală de corticosteroizi pentru a reduce inflamația și mâncărimea.

Foliculita

Această afecțiune a scalpului atacă foliculii de păr, dar se poate prezenta și în barbă, brațe, picioare și spate. Simptomele includ o durere a scalpului, creată de bacterii, ciuperci sau paraziți care se infiltrează în foliculii de păr. Acestea provoacă roșeață, durere, senzații de arsură și mâncărime în jurul firelor de păr, precum și coșuri roșii care pot conține și puroi. Cazurile ușoare pot fi vindecate cu o compresă caldă pentru a atrage forțele de atac și pentru a calma mâncărimea sau inflamația. În cazuri mai grave, se pot prescrie antibiotice orale sau medicamente antifungice.

Dermatita seboreica

Dacă vedeți cruste mici, roșii, cu mâncărimi și fulgi de piele grasă (mătreață) pe scalp, aceasta ar putea fi dermatita seboreică, o altă afecțiune comună a pielii. În mod normal, este una dintre afecțiunile mai ușoare ale scalpului și se poate limpezi de la sine după câteva luni. Afecțiunea este cunoscută ca cradle cap la sugarii mici. Este declanșată de supraproducția unei drojdii inofensive care trăiește pe piele. Tratamentul se concentrează pe reducerea acestei drojdii și se poate face prin șampoane medicamentoase și creme steroidice ușoare. Consultați întotdeauna un dermatolog dacă aveți nelămuriri legate de tratament, în special la sugari.

Pecingine

O infecție fungică care provoacă adesea mâncărime sau durere a scalpului este pecinginea sau tinea capitis. Această ciupercă atacă stratul exterior al scalpului, lăsând o erupție cutanată care se prezintă în pete circulare cu margini roșii, înălțate. Pecinginele pot fi foarte contagioase, așa că este important să o tratezi de îndată ce o descoperi. De asemenea, ar trebui să stați departe de alte persoane până când s-a limpezit complet. Și abține-te să împarți prosoape, vesela, perii și haine. Tratați cu un șampon antifungic sau cu medicamente prescrise. Spălați-vă mâinile după ce ați folosit creme topice pentru a evita răspândirea pecinginei în altă parte a corpului.

Eczemă

Această afecțiune comună a pielii afectează toate tipurile de zone ale corpului, inclusiv scalpul, fața și gâtul. Poate fi genetic, poate apărea din senin sau poate ajunge ca urmare a stresului sau a unei reacții alergice. Eczema se prezintă ca o zonă de piele solzoasă cu mâncărime, care poate avea, de asemenea, mici umflături care arată ca vezicule. Poate fi tratat cu șampon medicinal sau creme topice. De asemenea, se poate clarifica de la sine în multe cazuri. Reducerea stresului și menținerea unei igiene excelente a pielii ajută la îndepărtarea eczemelor.

Alopecia Areata

Alopecia areata este o altă boală autoimună a pielii care afectează scalpul, fața și alte părți ale corpului. Acesta micșorează foliculii de păr, ceea ce duce la încetinirea dramatică a creșterii părului și, în cele din urmă, la căderea părului. Încă o dată, tratamentul depinde de cât de gravă este afecțiunea, dar cremele cu steroizi topici pot ajuta, la fel ca și corticosteroizii injectați în scalp cu un ac mic. Dacă alopecia areata este ireversibilă fără intervenție, tratamentele de transplant de păr pot fi luate în considerare pentru a stimula regenerarea foliculilor de păr. Consultați o clinică de păr sau un dermatolog pentru mai multe informații despre aceasta și alte afecțiuni ale scalpului.

HWT PAGE UP