about female pattern baldness
Written by Dr. Sedat Öz
21 December 2020
Average reading time of this content is 10 minutes
This content has been read times

Poți inversa chelia feminină?

Căderea părului poate afecta pe oricine, indiferent de sex. Deși este obișnuit să vorbim despre bărbații care își pierd părul, poate fi mai greu pentru femeile care se confruntă cu chelie feminină să se deschidă despre starea lor. Multe femei își văd părul ca o mare parte a aspectului și identității lor și poate fi dificil să înfrunți perspectiva de a-l pierde prematur.

Căderea părului este normală pe măsură ce îmbătrânești și toată lumea o experimentează în grade diferite. Unii oameni pot experimenta, de asemenea, căderea părului în ritmuri diferite, în funcție de sezon, mulți pierzând mai mult păr în lunile mai calde, deoarece corpul nostru lucrează pentru a se adapta la temperaturile mai ridicate. Cu toate acestea, anumite aspecte ale căderii părului sunt mai susceptibile de a fi legate de chelie feminină, cunoscută și sub denumirea de alopecie androgenetică. Acest lucru necesită o atenție sporită de specialitate atunci când vine vorba de oprirea căderii părului și de a căuta opțiuni de tratament.

 

Cum arată chelie feminină?

Calviția feminină poate fi foarte asemănătoare ca prezentare cu căderea părului masculin, deși modelul real în care părul este pierdut este ușor diferit. În timp ce bărbații încep să vadă căderea părului în jurul liniei părului în partea din față a capului, care se retrage înapoi în timp, femeile își pierd mai frecvent părul de pe tot capul, în special în jurul tâmplelor. Femeile pot pierde mai mult păr în jurul despărțirii, expunând mai mult scalpul dedesubt. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, creșterea părului încetinește, părul nou durează mai mult să apară și foliculii de păr micșorându-se în dimensiune, exacerbând problema. Orice păr nou care crește din nou este mai subțire și mai puțin robust în calitate, ceea ce îl face mai predispus la deteriorare de la spălare, periaj și viața de zi cu zi.

Calviția feminină devine, de asemenea, mai frecventă după menopauză și în timpul vârstei mijlocii. Se estimează că mai puțin de jumătate dintre femeile vor ajunge la vârsta de 65 de ani cu același păr plin pe care îl aveau la 20 și 30 de ani. Acest lucru se datorează faptului că hormonii sunt una dintre principalele cauze ale cheliei feminine. Dacă sunteți îngrijorat de pierderea părului și vă potriviți în special în această categorie de vârstă, medicul dumneavoastră sau dermatologul vă va putea efectua teste pentru a determina dacă pierdeți părul într-un ritm normal, așteptat sau dacă există o problemă mai serioasă care ar trebui a fi tratat.

 

Calviția feminină este reversibilă?

Deși fiecare femeie este diferită și va reacționa diferit la efectele cheliei feminine, vestea bună este că există mai multe moduri de a atenua caderea părului. Cu cât începi să abordezi problema mai devreme, cu atât mai devreme vei vedea rezultate pozitive în ceea ce privește încetinirea căderii părului și chiar și refacerea în anumite cazuri. Acest lucru este valabil mai ales în cazurile de chelie feminină în stadiu incipient.

Tratamentele și acțiunile de atenuare variază în severitate, de la îmbrăcarea unui echipament pentru cap sau a unei peruci pentru a ascunde căderea părului până la efectuarea unui transplant de păr chirurgical. Puteți, de asemenea, să experimentați cu diferite stiluri de păr pentru a ascunde temporar zonele subțiere sau să adăugați accesorii de păr mai îndrăznețe, cum ar fi scrunchies, fundițe și eșarfe pentru a atrage atenția departe de petele de chelie.

Fiecare persoană afectată de afecțiune va fi diferită și va avea circumstanțe și opinii diferite asupra a ceea ce trebuie să facă. Dacă sunteți reticent să mergeți direct la opțiunea chirurgicală, există medicamente pe care le puteți încerca să încurajați o recreștere cel puțin parțială, care fie sunt luate pe cale orală, fie sunt aplicate direct pe scalp. Din nou, adresați-vă medicului dumneavoastră sau dermatologului pentru sfaturi suplimentare în acest sens. De asemenea, s-ar putea să vă ajutați sănătatea generală și, prin urmare, să vă susțineți foliculii de păr în menținerea părului prin dietă sănătoasă și exerciții fizice – ceva ce este recomandabil în orice caz.

 

Genetica cheliei feminine

Pentru multe femei, căderea prematură sau excesivă a părului este o problemă genetică, transmisă de la părinți la copii. Mai multe gene sunt implicate în proces, care pot fi moștenite de la mama sau tatăl tău sau de la ambele. Acestea pot fi adesea identificate în timpul examinărilor medicale legate de genetica cheliei feminine. Alternativ, chelie feminină poate fi cauzată de deficiențe de vitamine sau de o afecțiune endocrină sau hormonală subiacentă și această posibilitate ar trebui explorată în detaliu de către un medic sau un specialist în căderea părului.

Ei vă vor examina scalpul pentru a determina tiparul de chelie pe care îl experimentați și starea părului rămas. De asemenea, este posibil să trebuiască să faceți analize de sânge pentru a verifica nivelurile de fier, hormoni și androgeni care ar putea afecta starea părului. Puteți, de asemenea, să faceți propriile cercetări cu privire la tendința familiei dvs. de a experimenta căderea părului, chiar înainte de a observa semne în voi, pentru a vedea ce ar putea fi rezervat pentru dvs. și pentru a începe orice tratamente pentru chelie feminină care ar putea fi adecvate mai devreme, mai degrabă decât mai târziu.

 

Chelie feminină în 20 de ani

Pierderea părului este de obicei asociată cu o etapă ulterioară a vieții – după menopauză și mai târziu de vârstă mijlocie până la bătrânețe. Cu toate acestea, pentru unele femei, pierderea poate începe mult mai devreme – chiar și la 20 de ani sau la începutul de 30 de ani. Genetica poate juca un rol în acest sens, la fel ca și nivelurile crescute de stres de la un loc de muncă solicitant, viața de familie ocupată sau alte presiuni care se întâmplă. Sarcina poate provoca, de asemenea, să înceapă chelie feminină în unele cazuri, la fel ca unele tulburări tiroidiene și anemie. De asemenea, poate fi legat de unele afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul și dermatita seboreică.

Pierderea părului atât de devreme poate fi o experiență extrem de traumatizantă pentru femeile tinere. Este vital pentru cei care se confruntă cu aceasta să se prezinte devreme la un medic sau dermatolog pentru a avea cea mai bună șansă posibilă de a inversa starea și de a avea acces la cea mai largă gamă de opțiuni de atenuare, de la peruci, re-styling pălării și remedii pe bază de plante până la păr complet. operație de transplant dacă asta ar fi sfatul colectiv.

 

Tratament pentru chelie feminină

Una dintre cele mai complexe opțiuni de tratament disponibile pentru chelie feminină la orice vârstă este operația de transplant de păr. Aceasta implică luarea grefelor de păr din altă parte a corpului sau de la o sursă donatoare și implantarea lor în zonele de subțiere în condiții chirurgicale. Grefele de păr vor cădea după un timp, iar părul tău va crește la locul lor în următoarele săptămâni. Aceasta poate fi o soluție extrem de eficientă, atâta timp cât aveți mare grijă de cap și păr în săptămânile și lunile următoare procedurii și urmați cu exactitate sfaturile echipei medicale. Dacă nu sunteți pregătit să treceți prin acest proces, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un medicament sau o cremă pentru a ajuta la încetinirea căderii părului și pentru a încuraja refacerea.

Alternativ, există mai multe opțiuni naturale pentru a găsi un remediu pentru chelie feminină. Acestea nu vă vor restabili întregul păr de la sine, dar vă pot ajuta la încetinirea procesului de cădere a părului și vă pot fortifica firele și foliculii de păr pentru a-i ajuta să rămână sănătoși. Unele uleiuri esențiale populare care pot ajuta la adăugarea de umiditate și bunătate părului atunci când sunt amestecate într-o bază de ulei purtător includ uleiul de cocos, uleiul de măsline, uleiul de migdale dulci și uleiul de jojoba. Acestea trebuie amestecate în uleiul purtător sau adăugate într-un șampon în raportul de diluție potrivit pentru o eficacitate maximă și un risc minim de efecte secundare adverse. Folosind mâinile curate, masați amestecul de ulei sau șamponul pe scalp, lăsați să acționeze conform instrucțiunilor și apoi clătiți bine.

Alte opțiuni naturale includ unguente din plante, creme sau geluri care conțin astfel de ingrediente din plante precum agrișe (pentru a promova creșterea părului), aloe vera (pentru a condiționa scalpul) sau busuioc (cunoscut pentru proprietățile sale vindecătoare). Efectuați întotdeauna o aplicare de test mai întâi într-un loc mai puțin vizibil, cum ar fi interiorul încheieturii mâinii, pentru a verifica dacă există alergii sau alte efecte secundare – acestea pot include erupții cutanate, urticarie, roșeață, uscăciune sau mâncărime. Nu le mai utilizați imediat dacă aveți oricare dintre aceste reacții adverse și nu utilizați produsul pe scalp sau păr. Femeile însărcinate nu ar trebui să folosească aceste tipuri de uleiuri esențiale sau produse pe bază de plante fără permisiunea expresă a medicului, moașei sau a echipei de îngrijire medicală.

 

Trăiește bine…

De asemenea, puteți face câteva alte lucruri pentru a vă menține starea părului sănătos și puternic. Mănâncă multe alimente bogate în fier, cum ar fi legumele cu frunze întunecate și cerealele fortificate. Reduceți tratamentele de coafare a părului, cum ar fi îndreptarea, permanenta și decolorarea. Încercați să utilizați produse naturale de îngrijire a părului oriunde este posibil și uscați-vă părul pe un mediu cald, nu fierbinte. Nu fumați și nu beți niciodată alcool în exces. Purtați o pălărie ori de câte ori ieșiți afară în lumina puternică a soarelui și evitați supraexpunerea la decolorarea și vopselele de păr.

A trăi cu chelie feminină nu mai este o parte inevitabilă a îmbătrânirii, cu toate aceste opțiuni disponibile pentru a o masca, a o trata și chiar a suferi o intervenție chirurgicală pentru a stimula regenerarea. Cea mai bună modalitate de a începe lucrurile dacă te simți afectat de căderea părului este să-ți faci cercetările cu atenție pentru a afla ce opțiune este cea mai bună pentru tine și părul tău.

HWT PAGE UP