how to reverse grey hair
Dr. Sedat Öz
Written by Dr. Sedat Öz
5 October 2020
Average reading time of this content is 8 minutes
This content has been read 634 times

Poți inversa părul gri?

Deși în prezent nu este posibilă inversarea încarnirii firelor de păr cu tehnici moderne, studiile recente și tehnologiile avansate oferă speranța că va fi posibil să încetinim și să inversăm în mod fiabil albirea părului, deoarece înțelegem mecanismele din spatele acesteia. În plus, există unele modificări ale dietei și ale stilului de viață care pot ajuta la încetinirea albirii părului în majoritatea cazurilor.

Ce sunt părul gri?

Părul cărunt este un semn vizibil al îmbătrânirii și, ca și ridurile, nu este nimic rău în asta. Este o parte naturală a vieții. În timp ce unii celebrează cenușii ca un semn de maturitate și înțelepciune, există alții care simt că îi lipsește strălucirea unui aspect mai tineresc. Când și cât de mult părul nostru devine gri este influențat în principal de genele pe care le moștenim de la părinții noștri biologici. Părul gri este o combinație de fire de păr pigmentate în mod normal, intercalate cu altele albe.

De ce parul este gri?

Majoritatea părului gri nu este direct legat de stres pentru oameni. De fapt, părul în sine nu își schimbă culoarea pentru a deveni gri. Odată ce un folicul de păr produce păr în ciclul său de viață, culoarea este stabilită. Cu excepția cazului în care părul este vopsit într-o altă culoare, aceasta nu își va schimba culoarea. Foliculii de păr uman au mai puțină melanină și, ca atare, produc mai puțină culoare pe măsură ce îmbătrânesc. Ca atare, atunci când părul își repetă ciclul natural de moarte și regenerare, este mai probabil să devină gri. Chiar dacă acest lucru devine mai probabil după vârsta de 35 de ani, în medie, albirea părului poate începe să apară la sfârșitul adolescenței și începutul anilor 20.

După cum au confirmat și dovedit recent studiile medicale internaționale, albirea părului are atât o componentă genetică, cât și o componentă de mediu. Se știe că mai multe gene sunt implicate atât în ​​chelie, cât și în culoarea părului, dar acest studiu realizat de UCL Cell & Developmental Biology este primul care a identificat o genă pentru cărunt la oameni, împreună cu alte gene care influențează forma și densitatea părului. Descoperirile acestui studiu au potențiale aplicații criminalistice și cosmetice, pe măsură ce cunoștințele noastre despre modul în care genele influențează modul în care arătăm crește.

Gena identificată pentru părul gri – IRF4 – era deja cunoscută că joacă un rol clar în culoarea părului, dar acest studiu concluzionează pentru prima dată că este asociată și cu albirea părului. Gena IRF4 este implicată în reglarea producției și stocării melaninei, pigmentul care determină culoarea părului, a pielii și a ochilor. Încărunțirea părului este cauzată de absența melaninei în păr. Deoarece se desfășoară astfel de studii pentru a afla exact care este rolul IRF4 în acest proces. Înțelegerea modului în care această genă reglează albirea părului poate ajuta la dezvoltarea de noi aplicații cosmetice care pot încetini sau bloca albirea părului.

Pe măsură ce se produce din ce în ce mai puțină melanină pentru a fi folosită de foliculi, peroxidul de hidrogen se acumulează în părul însuși, produs în mod natural de celulele corpului. De obicei, o enzimă numită catalază descompune peroxidul de hidrogen în apă și oxigen, dar pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, producția de catalază începe să încetinească.

Chiar dacă starea de stres nu va încărunți părul, stresul și factorii de mediu similari pot declanșa o afecțiune relativ comună numită efluviu telogen, care face ca părul să cadă de aproximativ trei ori mai repede decât viteza normală. Acest păr crește rapid din nou, astfel încât starea nu provoacă chelie, dar de fiecare dată când părul scapă și se regenerează, se folosește mai puțină melanină și se produc mai multe fire cenușii. Această condiție poate duce la îmbătrânirea prematură a foliculilor de păr.

Părul crește din nou, astfel încât starea nu provoacă chelie. Dar dacă ești de vârstă mijlocie și părul tău cade și se regenerează mai repede din cauza stresului, este posibil ca părul care crește să fie gri în loc de culoarea sa originală. În plus, un studiu recent pe șoareci a dezvăluit că hiperactivarea nervilor din cauza stresului epuizează și celulele stem melanocitelor, celulele de la baza foliculilor de păr care produc culoare și, din nou, duce la albire.

Când încarnirea apare la o vârstă mai fragedă, de obicei indică o afecțiune sau o boală. deficit de vitamina B12; boala lui Von Recklinghausen, adică neurofibromatoza, care determină creșterea tumorilor de-a lungul nervilor, pe lângă dezvoltarea anormală a oaselor și pielii; scleroza tuberoasă, care este o afecțiune genetică neobișnuită și moștenită care provoacă, de obicei, tumori benigne la creier, inimă, rinichi, ochi, plămâni, piele și alte organe; boala tiroidiană; Diabet; vitiligo, care determină pierderea sau distrugerea melanocitelor, de obicei, deoarece propriul nostru sistem imunitar se întoarce înapoi și atacă acele celule, mai degrabă decât o infecție; și alopecia areata, o tulburare în care se pierd pete de obicei care nu sunt gri, făcând părul gri sau alb mai evident.

Este posibil să încetiniți rata de albire a părului?

Factorii hormonali și nutriționali și nivelurile de stres personal afectează culoarea părului, dar, în general, predispoziția de a deveni gri mai devreme sau mai târziu în viață este genetică. Ca atare, deoarece tehnologiile și tehnicile de modificare genetică nu sunt încă suficient de avansate, cel mai sigur mod de a controla părul gri pentru un om este controlul nivelului de stres și a aportului nutrițional din dieta zilnică.

Părul uman poate fi văzut ca un sistem de avertizare timpurie pentru sănătatea generală. Orice îmbunătățiri aduse bunăstării unei persoane pot fi observate de obicei asupra calității părului pe care îl are un om. O dietă bine echilibrată, bogată în carbohidrați, proteine, vitamine și minerale este excelentă pentru creșterea părului.

Părul este format dintr-o proteină numită keratina. Această proteină este foarte importantă pentru menținerea unui păr puternic și sănătos. Proteinele constau din aminoacizi esentiali si neesentiali. Aminoacizii esențiali pot fi găsiți mai mult în proteinele animale și pot fi absorbiți mai ușor din proteinele animale. Ca atare, alimente precum ouăle și peștele sunt toate surse primare de proteine ​​cu aminoacizi esențiali.

Din când în când, se pot forma deficiențe de calciu, cupru, fier, magneziu, seleniu, zinc, vitamina A, vitamina D, vitamina E, B12 și B6 dacă nu suntem atenți la aportul nutrițional și nu respectăm o dietă echilibrată. Ca atare, este important să consumați alimente care conțin aceste vitamine și minerale care joacă un rol important în creșterea și repararea părului. În special veganii și vegetarienii pot considera că este necesar să ia unele dintre acestea în formă suplimentară. Un supliment de multivitamine care conține Omega 3 poate ajuta la lupta împotriva apariției timpurii a părului gri. Acestea vor avea, de asemenea, un efect de hidratare, care pot reduce mătreața și mâncărimea. În plus, suplimentele de cupru pot preveni apariția părului gri, oferind un impuls producției de melanină. Întrebați întotdeauna un medic înainte de a începe un nou supliment. Unele medicamente pot avea efecte secundare nedorite atunci când sunt combinate cu suplimente.

Corpul uman necesită exerciții fizice regulate. Samponarea părului o dată pe zi înseamnă că o persoană masează și scalpul, ceea ce, la rândul său, are ca rezultat un scalp mai curat, mai proaspăt și mai sănătos. Acest lucru va crește, de asemenea, fluxul de sânge către păr și va hrăni mai bine foliculii de păr.

Deoarece fumatul poate deteriora și micșora foliculii de păr, reducând astfel durata ciclului lor de viață, renunțarea la fumat va îmbunătăți atât părul, cât și propria sănătate în general. În plus, anumite acțiuni precum albirea, folosirea unei perii în loc de pieptene cu dinți largi cu părul umed, aplicarea prea multă căldură cu un ondulator sau uscător de păr sau folosirea șampoanelor dure pot deteriora părul și pot determina regenerarea foliculilor. proces mai des.

S-a sugerat că folosirea remediilor naturale, cum ar fi masajul cu ulei de cocos, consumul de o lingură de miere amestecată cu o linguriță de ghimbir ras, consumul de suc proaspăt de amla, cunoscut și sub denumirea de agrișe indiană, consumul de semințe de susan negru, consumul de suc de morcovi, aplicarea Sucul de ceapă la nivelul scalpului, consumul de alimente bogate în enzime catalaze, cum ar fi usturoiul, varza, cartofii dulci, broccoli și migdalele pot ajuta la încetinirea albirii părului.

Odihna adecvată și exercițiile fizice frecvente sunt, de asemenea, importante pentru a încetini albirea părului. Dacă toate celelalte nu reușesc, este întotdeauna posibil să vă vopsiți și să vă vopsiți părul. Dar trebuie avut grijă să folosiți vopsele care nu sunt dure sau dăunătoare pentru foliculii înșiși, pentru a evita accelerarea albirii sau cauzarea căderii părului.

HWT PAGE UP